Home » Е-Списание, любопитно

Възможен ли е толкова силен звук, че да обиколи Земята четири пъти?

2020.12.09 Няма коментари
Spread the love

На 27 август 1883 г. Земята издава шум, по-силен от всеки друг, който е чуван дотогава.

Било е сутринта (10:02 ч. местно време), когато звукът се появява от остров Кракатоа, който се намира между Ява и Суматра в Индонезия. Чува се на 1300 мили – на островите Андаман и Никобар („чуваха се необикновени звуци, както при стрелба с оръжие“); на 2000 мили в Нова Гвинея и Западна Австралия („поредица от гръмки разтърсвания, наподобяващи тези на артилерията“); и дори на 3000 мили, на остров Родригес в Индийския океан, близо до Мавриций („като далечния рев на тежки оръжия“).

Като цяло, звукът е бил чут от хора в над 50 различни географски местоположения, заедно обхващащи площ, по-голяма от 1/13 от земната повърхност. И това е най-отдалеченият звук, който някога е чуван в писаната история.

Това е като да бъдем в Ню Йорк и ясно да чуваме шум, идващ от Дъблин, Ирландия. Пътувайки със скоростта на звука (1233 километра в час), на шума му отнема около 4 часа, за да измине това разстояние.

Какво би могло да създаде такъв разтърсващо силен гръм? Оказва се, че това е вулканът в Кракатауа, който е изригнал с толкова голяма сила, че разкъсва острова, излъчвайки струя дим, достигаща 17 мили в атмосферата.

Тази експлозия създава смъртоносно цунами, с вълни с височина над 30 метра. Сто шестдесет и пет крайбрежни села и селища са пометени, и напълно унищожени. Като цяло, холандците (колониалните владетели на Индонезия по това време) изчисляват смъртността на 36 417 души, докато други оценки надхвърлят 120 хиляди.

Британският кораб Norham Castle по време на изригването е бил на 40 мили от Кракатауа. Капитанът на кораба е записал в дневника си: „Толкова силни са експлозиите, че се спукаха тъпанчетата на над половината от моя екипаж. Последните ми мисли са за милата ми съпруга. Убеден съм, че е настъпил Съдният ден.“

Взривът в Кракатауа регистрира 172 децибела на 100 мили от източника. Това е толкова удивително силно, че се приближава до границите на това, което разбираме под „звук“.

През 1883 г. метеорологичните станции в десетки градове по света използват барометри за проследяване на промените в атмосферното налягане. Шест часа и 47 минути след експлозията в Калкута е открит скок на въздушното налягане. Към 8 часа пулсът достигна Мавриций на запад и Мелбърн и Сидни на изток. Към 12 часа Санкт Петербург забелязва изменението на въздушното налягане, последван от Виена, Рим, Париж, Берлин и Мюнхен. Към 18 часа вълната достигнала Ню Йорк, Вашингтон и Торонто. Удивително е, че цели 5 дни след експлозията метеорологичните станции в 50 града по света наблюдават този безпрецедентен скок на налягането, който се появява като часовник, приблизително на всеки 34 часа. Приблизително толкова време отнема на звука, за да обиколи цялата планета.

Като цяло вълните под налягане от Кракатоа са обиколили земното кълбо три до четири пъти във всяка посока. Според учени очевидци «всеки град усещаше до седем скока на налягането, защото изпитваше ударни вълни, пътуващи в противоположни посоки от вулкана. Междувременно приливни станции до Индия, Англия и Сан Франциско измерваха покачване на океанските вълни едновременно с този въздушен импулс, ефект, който никога досега не е бил виждан. Това беше звук, който вече не можеше да се чуе, но продължи да се движи по света, явление, което хората кръстиха с прякора „голямата въздушна вълна“.

По-долу вижте няколко видеа на изригващи вулкани.

Първото е невероятно изразително видео за изригване на вулкан, направено от семейна двойка на почивка в Папуа, Нова Гвинея. Ако гледате отблизо, това видео Ви дава усещане за вълната под налягане, създадена от вулкана.

Когато вулканът изригне, той създава внезапен скок на въздушното налягане – всъщност, можете сами да видите как се движи във въздуха, кондензирайки водните пари в облаци, докато пътува. Хората, които са направили видеоклипа, за щастие, са достатъчно далеч. Когато звуковата вълна най-накрая удря лодката, около 13 секунди след експлозията, чувате нещо, което звучи като огромен изстрел, придружен от внезапен взрив на въздух.

Умножаването на 13 секунди по скоростта на звука ни казва, че лодката е била на около 4,4 километра или 2,7 мили от вулкана. Това донякъде прилича на случилото се в Кракатауа, с изключение на силата на „изстрела“, който в този случай не се е чул толкова далеч, но е чудесна демонстрация на огромната разрушителна сила, която природата може да развие.

Във второто видео ще намерите запис на едно изригване от 2019 г. на вулкана Кракатауа, който доказва, че и днес е опасен.

Автор: Aatish Bhatia (Принстънски университет)


.


.


.И накрая – кадри от едно съвременно цунами ударило Япония през 2011 година.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.