Home » Авторски страници

In Memoriam Климент Величков

2020.11.21 Няма коментари
Spread the love

Климент Величков (12.06.1936 – 20.11.2020)

Почина известният и обичан от българската общност в Чикаго журналист, нашият колега и приятел Климент Величков. Тъжната новина бе съобщена първо от Боянка Иванова, директор на БУ “Джон Атанасов”, после потвърдена и от други източници. Климент е починал вчера в 11 часа българско време. Планира се той да бъде погребан в гр. Ахелой.

Климент от времето на неговата журналистическа дейност в България. Снимка: Bulgaria21.net

Климент Вeличков е роден през 1936 г. Завършил е полиграфически техникум, после ВИФ (сега Национална спортна академия) в София, както и Българска филилогия. Той е един от най-известните ни спортни журналисти навремето в България.

Климент отразява поредното състезание. Снимка: Емил Маджаров

Отразявал е седем олимпиади като официален представител на българската преса, осем пъти е отразявал турнири в Уимбълдън, както и много световни първенства по вдигане тежести, волейбол, гимнастика, гребане и др. Участвал е на две световни първенства за журналисти по тенис. Почетен гражданин на Обърн, близо до Сиатъл. Лично кметът на града му връчва това отличие като представител за България в „Игрите на добра воля” през 1990 г. Климент е автор е на стотици журналистически материали, на книги и сценарии на спортна тематика.

Климент Величков – от времената на “Старт”; по време на Втората световна среща на българските медии в Чикаго през 2006 г.; на среща-разговор в края на 2015 г., заедно с Калина Томова, Мария Илиева, Петранка Стаматова, Ясен Дараков и др.

Идва в Чикаго с настъпването на новото хилядолетие. Става главен и първи редактор на в. „България” в Чикаго през 2001 г., от 2002-ра оглавява седмичника „България 21 век”, както и спортното издание „Старт БГ”. Успява да подпомага и издания на колеги, като напимер основания във Финикс, Аризона, „Български Хоризонт”. Зам.-главен редактор на в. „България Сега” и негов спортен кореспондент. Негови материали са излизали неведнъж и в нашето издание.

Климент Величков, Таня Михайлова и Шевкет Чападжиев в кафе “Авангард” в Чикаго

Като първи зам.-главен редактор на „Старт” в България и по късно на „Спорт”, продължава традицията на българската спортна журналистика и в Чикаго. И не само – превръща се в доайен на българската журналистика във Ветровития град. Винаги позитивен, готов да отдели време за всеки, който му се обади, да пише и отразява различни събития на българската общност. Неговите интервюта, статии и др. материали, написани в Чикаго, нямат чет.

Климент на една от сесиите на Българо-американската асоциация в Чикаго, 2015 г.

Климент Величков бе търсен не само като журналист, но и като редактор. Има издадена книга с журналистически материали – „Български щрихи в американски пейзаж”. Един от най-значимите проекти за българската имиграция – „Чикаго – българският град” излезе под негова редакция. Автор и съавтор и на други книги за България и българската диаспора в САЩ.

Нери Терзиева, Климент Величков и Шевкет Чападжиев

Винаги добронамерен, отзивчив, всеотдаен – така ще го запомним всички, които имахме честта да го познаваме.

Почивай в мир, приятелю!

Редакционният екип на Еврочикаго изразява искрени съболезнования на близките на Климент Величков.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.