Home » Авторски страници, политика

Ню Йорк Таймс: Тръмп обмисля нови правила за връщане в страната

2020.08.13 Няма коментари
Spread the love

.

“Президентът Тръмп обмисля нови правила за имиграцията, които биха позволили на граничните служители временно да блокират американски граждани или законно постоянно пребиваващи лица да се върнат в САЩ от чужбина, ако властите имат основание да вярват, че те може да са заразени с коронавируса” – информира The New York Times.

“През последните месеци г-н Тръмп наложи обширни правила, които забраняват влизането на чужденци в Съединените щати, позовавайки се на риска да се позволи на вируса да се разпространи от горещи точки в чужбина. Но тези правила освобождават две категории хора, които се опитват да се върнат: американски граждани и чужденци, които вече са установили законно пребиваване.

Сега проектът за наредба ще промени тези усилия, като разшири правомощията на правителството да предотврати влизането от граждани и законни жители при индивидуални, ограничени обстоятелства. Федералните агенции са били помолени да представят отзиви по предложението на Белия дом до вторник, въпреки че не е ясно кога то може да бъде одобрено или обявено.

Съгласно предложението, което разчита на съществуващите законови органи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, за да защити страната, правителството може да блокира гражданин или законно пребиваващо лице да премине границата на Съединените щати, ако длъжностно лице „основателно вярва, че физическото лице може да е било изложено или е заразено от заразната болест.”

Проектът, части от който са получени от The New York Times, изрично гласи, че всяка заповед, блокираща гражданите и законните постоянно пребиваващи граждани, трябва „да включва подходящи защити, за да се гарантира, че няма нарушени конституционни права“. И казва, че гражданите и законните жители няма да могат да бъдат блокирани групово.

Изглежда, че документите не описват подробно колко дълго ще е необходимо на гражданин или законно пребиваващо лице да остане извън САЩ.” – пише вестникът.

В проекта за наредба се казва, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията очаква тези забрани да се прилагат само в най-редки случаи, в интерес на общественото здраве и ограничено като времетраене – става ясно още от публикацията.

Много американски граждани, както и чужди граждани със зелени карти, имащи близки зад граница и пътували да видят роднините си, или имотите си, могат да се окажат блокирани да се върнат в САЩ, според новото предложение, ако проверяващите по летищата служители ги заподозрат, че са се заразили с Covid-19.

Според университета “Джонс Хопкинс”, в САЩ са регистрирани повече от 5,07 млн. случая на заразени с Covid-19, а починалите от него са повече от 163 хиляди. Това са внушителни числа. От друга страна, според някои медицински експерти, забраните за пътуване не работят, когато вече има значително разпространение на заразени и заболели от коронавируса хора – каквато е ситуацията в страната.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.