Home » Авторски страници

Последните „еничари“

2020.08.13 Няма коментари
Spread the love

.

„Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.“ – Това написа в профила си във Фейсбук министърът на труда и социалните грижи Деница Сачева. Думите са част от „лирично отклонение“ в края на текст, в който тя на 26 реда изрежда с милиарди левове и милиони хора какво е постигнато „с подкрепата на премиера Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ“.“ – из публикация на „Дневник“

–––––––––––––––––––––––––

Преди 10 дни написах:

Гешев започна агонията на правителството, Сачева ще го довърши.

Оставете я да говори!
Тя не знае що прави!

Сачева е до болка познат феномен в човешката история, свързан с избиването на комплекс за неоцененост и с насищането на страст към признание.

Тези комплекс и страст са породени от разяждащото чувството на вина и са хиперболизирани от осъзнаването, че носителят им много късно са е включил в „отбора“ – и това го прави уязвим и подозрителен, затова на всяка цена и с цената на всичко той трябва да се докаже, и то по начин, че да разсее всякакви съмнения.

– Последните, присъединили се към дадена секта, са най-яростните нейни последователи, с най-радикалните изяви, с най-страстните изказвания, с най-агресивните апели за разправа с верските опоненти.

– Последните, приели каноните и законите на дадена научна школа, са най-екстремните нейни говорители, най-фундаменталистките ѝ защитници, най-безкомпромисните към всеки, който принадлежи на друга школа, най-нетърпимите към чуждите научни идеи и тези.

– Последните, влезли в дадена партия, най-активно се бутат в първите ѝ редици, най-злословно критикуват иначемислещите, най-горещо зоват за отлюспване на алтернативните виждания в партията, най-силно и най-кресливо се стремят да демонстрират своето идеологическо кинжалство.

*

Да добавим и еничарите, чиято памет за род, рода, народ, родина е изчегъртана и те стават най-смелите и саможертвоготовни бойци на султана, най-безпощадните към противниците войници на падишаха, най-кръвожадните и най-решително сражаващите се за правото дело и правата вяра на владетеля воюващи.

*

И като казах нещо за еничарите, ще посъветвам всеки доброволен еничарин да прочете в историята какво е станало накрая с еничарския корпус…

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.