Home » Авторски страници

Хората с палатите срещу хората с палатките

2020.08.07 Няма коментари
Spread the love

Снимки: Лилия Костова, Фейсбук

В координирана акция, започнала към 4.30 часа сутринта българско време, полицаи и жандармеристи премахнаха палатковия лагер на Орлов мост, палатковите лагери пред Ректората и пред Министерски съвет в София. Отстранени са и палатките с протестиращи граждани в Пловдив, Варна и Бургас. В София са били арестувани 12 протестриращи. Πри вдигането на пaлaтĸoвия лaгep на кръстовището до Бaня Cтapиннa в Пловдив са били съставени актове на около 30 души. По-късно се разбра, че решението за полицейската акция е взето от Коалиционния съвет на управляващите. Toвa бе съобщено по Нова ТВ от лидepa нa HФCБ Baлepи Cимeoнoв.

Тази акция предизвика много коментари в социалните мрежи, още от ранните часове на деня. Ето някои от тях:

Инициатива “Правосъдие за всеки”:

„Cpeднoщнoтo вдигaнe нa блoĸaдитe в цялaтa cтpaнa e paзпopeдeнo oт ĸoaлициoнния cъвeт нa yпpaвлявaщитe, a пoлициятa e изпълнилa peшeниeтo. Toвa cтaвa яcнo oт изявлeниe нa лидepa нa HФCБ Baлepи Cимeoнoв пo Hoвa тeлeвизия. „Πpoтecтитe мнoгo cepиoзнo нapyшaвaт зaĸoнa и тo вeчe 30 дни и oгpaничaвaт пpaвaтa зa cвoбoднo пpидвижвaнe нa гpaждaнитe в peдицa гpaдoвe нa Бългapия.“

Пред “Хоризонт” д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи коментира, че подобно поведение на властта по-скоро би раздразнило обществото, защото прилича на окопаване на властта на всяка цена. „Много грозно. Прилича на терористична акция – посред нощ, нахлуване с взлом. Изключително необяснимо. И защо сега? Те не са от вчера барикадите“, изтъкна Славев. Според него, премахването е станало през нощта, защото тогава има по-малко хора и е по-малка вероятността от сблъсъци. Теодор Славев нарече стила на правоохранителните служби “грозен и отблъскващ” и поясни, че подобна акция е невъзможна без прокурорско разпореждане и е съгласувана на най-високо политическо ниво.
По думите му големите, структурни предпоставки за подобно социално напрежение са от много отдавна, а зад протеста се корени огромно неравенство.“

Проф. Николай Слатниски:

“Мой приятел:

“Не се лъжете, че това било, виждате ли, за възстановяване на реда и отпушване на движението!
Нищо подобно!
Това е война на хората с палатите срещу хората с палатките!
Полицията и жандармерията са само инструмент в тази война.”

Тук не мога да не кажа, че преди време с участието на тогавашния ректор на Полицейска академия (който след мен точно по това време беше едновременно и секретар на президента Първанов по националната сигурност!!??) и вътрешния министър Михаил Миков, бе закрит Факултет „Сигурност“ в Академията!

От една страна, България стана първата държава, която заяви фактически, че няма да обучава повече своите разузнавачи и контраразузнавачи, нека да го правят разни частни и несвободни университети по села и паланки….

Но, от друга страна, след като бе унищожен факултет „Сигурност“, бяха прерязани корените, от които се черпеха здравословни сокове, жизнено важни за кадрите на Полицейската академия – за съвременното разбиране на националната сигурност, за нашите национални интереси в сложната геополитическа среда, за развитие на науката за сигурността, за отварянето на нови мисловни хоризонти пред бъдещите полицаи.

Полицейска академия започна да се свива до ПУЦ, който рано или късно ще учи само полицаите да тичат бързо и да стрелят точно, а ще им показва и подсказва, че интелектът, адекватните знания, желанието да се разсъждава, умението да се мисли критично ще станат неща, които се превръщат в баласт и само пречат на кариерното израстване.

На такива полицаи и жандармеристи можеш да възложиш всякаква репресивна задача, можеш да ги използваш не за защита на безопасността и отстояване на сигурността на обществото и гражданите, а за опазване и охраняване на властта срещу обществото и гражданите!”

Весислава Танчева:

“Аз като разправям, че страхът е заразен…😉

Тази сутрин WC-то е в ролята на сапьор – от безопасно разстояние в Бургас взривява бомби в София 😂. Публично призна, че решението за координираната атака срещу блокадите е политическо, взето на коалиционния съвет, а не от МВР. 😈

Т.е., каквото и да се случи оттук нататък, имайте едно наум: правителствените пиари не мислят, както правителствените ченгета, те търсят ефектни кадри и въздействие върху общественото мнение, а не възстановяване на реда, колкото и извратена да им е представата за последното. 🤫

А кадрите от централата на НФСБ на ул “Раковски” 134 в София показват тъжно-унизителния финал на илюзията, че демокрацията има “адрес” и, ако от време на време ходим да й палим по една свещ, всичко ще е наред. Е, няма.

30 години след като сваляхме БКП, защото беше установила диктатура на посредствени каскети и грабеше и репресираше всички останали, превъртяхме колелото на историята и пак се налага да смъкваме диктатор и цялата му разпасана номенклатура.”

Лилия Костова:

“В мрака клонингите атакуваха Орлов. Изпочупиха сума палатки и тенти. Обявиха, че сме терористи. И отново не казаха чии заповеди изпълняват.”

Соня Момчилова:

“Добре де, мирни граждани с възстановен ритъм и режим на предвижване. Ние, идиотите, ще се приберем, ще приберат най-буйстващите, а тези с последните надежди за събуждане ще се оттеглим в тихата си духовна емиграция, децата пък ще поемат към университетите си в Западна Европа и там ще си останат. Повече надали ще видя накуп най-уважаваните от мен, хората, от които съм се учила и на които съм искала да приличам. Ще си угаснем тихо по къщите на наша все още територия с усещането, че сме изгубили и последната битка. Пред телевизора, сенилно умилени от турския сериал. Децата няма да се върнат. Управлявашите ще останат. Вие ще ходите на избори, а Мишо Константинов ще ви брои гласовете. Ама накъде сте тръгнали по освободените от некъпаните и недоспалите пътища, отремонтирани от ГЕРБ? Към кенефите за 100 000? Ама и те не работят, уважаеми съграждани, и те не работят! Щастливо пребиваване в демокрацията на Борисов и неговите началници! И да не забравите да се ваксинирате срещу събуждане.”

По-късно сутринта на Орлов мост. Снимка: БГНЕС

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.