Home » Авторски страници, Е-Списание

П. Стаматов от Еврочикаго за положението в САЩ

2020.06.07 Няма коментари
Spread the love

Този материал е провокиран от това, че много приятели (и дори медии) от България ме търсиха и продължават да ме питат за положението с протестите в САЩ.

Ще започна с няколко факта и цитата, и няма да се разпростирам в обяснения, защото повечето вероятно са чули или чели за тях, а само ще добавя линкове за по-любознателните.

Първо вижте видеото от задържането на Джордж Флойд (George Floyd).Полицаите били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара.

Полицаите вероятно са научили при ареста му, че е лежал в затвора няколко години за нападение и грабеж, извършени през 2007 г. Преди това пък е имал присъди във връзка с различни престъпления – от кражби с използване на огнестрелно оръжие, до съхранение на наркотици.

Във второто видео ще откриете продължението на историята и как полицаите отвеждат двуметровия Флойд към паркиралия на съседната улица полицейски автомобил, и му отварят задната лява врата.


За мен остава загадка как малко по-късно той се отзовава притиснат към асфалта до задната дясна гума на полицейския автомобил? Надявам се някой да може да обясни този факт.

Макар и да е едър, Флойд има някои хронични и нелеки сърдечни заболявания. Те са открити при аутопсията му – резултатите може да намерите тук (линк).

Ако ме питате дали това е най-фрапиращият случай на полицейско насилие над някого в САЩ, то ще Ви помоля да изгледате това видео, публикувано през февруари тази година.Ето няколко реда за това как апелативният съд описва ситуацията по задържането в Гран Рапидс (Мичиган) на Джеймс Кинг (James King), който, за разлика от Флойд, е бял студент, без предишни арести и съвсем невинен:

„…Докато детективът продължи да удря задържания по главата и лицето, няколко странични минувачи се обадиха в полицията и започнаха да снимат инцидента. На местопроизшествието пристигнаха много полицаи, един от които нареди на наблюдателите да изтрият видеоклиповете си, тъй като видеоклиповете могат да разкрият самоличността на агентите под прикритие на ФБР. Някои от наблюдателите изтриха видеоклиповете си, а кадри от действителната разправа така и не бяха открити. Оцелелите кадри са едва след побоя.
След като невинният Джеймс Кинг получил медицинско лечение в близката болница, полицията го арестува по обвинение в съпротива срещу арест. Той прекара уикенда в затвора.
По-късо Кинг отказа предложението да се признае за виновен и отиде на съд, където съдебните заседатели го оправдаха. Тогава той повдигна обвинения срещу държавата и служителите.
Вече шеста година продължава делото му, но Джеймс Кинг не се отказва и в съобщение за медиите казва: „Боря се за реформирането на системата отгоре надолу, така че да държим всеки служител отговорен за действията си, и това би било чудесен начин за приключване на моя случай.“

Факт е, че полицейската система в САЩ не е съвършенна. И много хора работят за нейното подобрение, както го прави Джеймс Кинг. Той и адвокатите му се борят за отмяна на така наречения „квалифициран имунитет“, специална правна защита, която Върховният съд създаде през 80-те години на миналия век, за защита на държавните служители. При квалифициран имунитет служителите могат да нарушават Конституцията, освен ако предишните решения на съда изрично не забранят точното действие на полицията.

Но, от друга страна, моят съвет към всеки, който бива арестуван от полицията, дори и несправедливо, е да не оказва никаква съпротива, а винаги впоследствие ще може да докаже правотата си – пък дори и след години. Казвам го и като човек, който е тествал сам съдебната система срещу скъпоплатени адвокати и е получил многохилядно възмездие от това, че несправедливо е бил уволнен.

Всъщност, и роднините на Флойд ще бъдат овъзмездени от закона, а вече получават и милионни дарения. Ето какво пише във Фейсбук Симона Богданова (Simona Bogdanova):

“ …Боксьорът Флойд Мейуедър пое разноските по погребението в Тексас. Рапарът Кание Уест даде 2 милиона долара на семейство Флойд и още две други фамилии, чийто деца бяха убити миналия месец. Майкъл Джордан и „Найк“ ще даряват 100 милиона долара в продължение на 10 г. на организации, които „подпомагат социалната справедливост, подобряват живота и осигуряват по-голям достъп до образование на черната общност в Америка“. Трима роднини на Флойд набират средства чрез платформата GoFundMe. Братът Филонис вече има в сметката си 13 426 000 долара, сестрата Бриджит – 374 219, дъщерята Джиана (на 6 г.) – 1 781 100 долара. “Смятам, че протестите имат основание, но дали показаните в ралични видеа разграбвания и опожарявания могат да се нарекат протест?
(Вж. например линк: Looting in DeKalb; Pastor Joe Mitchell speaks to looters )

Чуйте и друго мнение на чернокожа американска гражданка:


Протестите били “срещу системата”. Но е факт, че системата в Минеаполис работи под управлението не само на чернокожия шеф на полицията. Ето какво пише руската журналистка Юлия Латинина, която неотдавна бе в САЩ:

„Нека да видим каква е самата система на щата Минесота и кой представлява тази чудовищна расистка държава в Камарата на представителите на САЩ. Изненада – тя е представена от Илхан Омар, емигрант от Сомалия първо поколение, мюсюлманин и чернокож.
Нейният предшественик, а сега главният държавен прокурор, който всъщност ще обвинява убиеца на Флойд, е Кийт Елисън, той също е черен и той също е мюсюлманин. Същият преди това беше заместник-председател на Националния комитет на Демократическата партия, пост, който беше създаден специално за него.
Синът на прокурора, член на Градския съвет, открито декларира, че подкрепя Антифа (link).
Тоест, убиецът на Флойд ще бъде съден в града с демократичен кмет и щат с губернатор пак демократ.
Общинският съвет на града е от 13 души и 12 от тях са демократи, и един е от Зелените.
След протестите шефът на Общинския съвет и много членове заявиха, че полицията ще бъде унищожена и подменена до основи. Възниква естествен въпрос: когато имате такъв конгресмен, такъв прокурор, такъв кмет, такъв шеф на полицията, такъв общински съвет и те ще унищожат полицията до основи, какво общо има това с протестите срещу системата ? Ако това са протести срещу системата, тогава каква е системата?
…И за да разберем най-простата причина за погромите, достатъчно е да видим къде се появяват. Защото, на теория, трябва да се съгласите, най-нечовешкото потискане на чернокожите от кървавите бели експлоататори трябва да се случи в щатите, управлявани от всякакви републиканци, «реднекове» и «тръмписти». Но, по някаква причина, е точно напротив – погромите са в тези градове и щати, управлявани от демократите. И забележете: грабежите от «протестиращи» са в щатите, в които съществува най-жестоката форма на регулиране на боравенето с оръжие.
Но като цяло ще Ви кажа, че ако се поддадете на побойник, побойникът става нахален. Това е черта, която е често срещана сред хулиганите и при някои – няма да ги посоча с пръст – авторитарни лидери.»

А ето какво пише живеещата в Америка Татяна Кристи:

«Ще кажа, че независимо от видимата невъзможност на президента Тръмп да комуникира кохерентно с цялата нация и вродената му склонност към ненужно антагонизиране и разделение на населението, неговите реакции са следствие, а не причина за конкретния проблем с убийството на чернокож. Такива е имало много повече по времето на Барак Обама… Причините за това са много и са комплексни, и нито започват, нито свършват с Доналд Тръмп. Някои от тези причини водят и към дългогодишните политики на толериране и подпомагане от държавния бюджет на цели социални прослойки, които от една страна се чувстват, че някой вечно им е длъжен да ги храни и да им сервира на готово блага, които всъщност други трябва им предоставят, за да живеят вечно в балона на собствената си неоправданост и нежелание да се интегрират в обществото като продуктивни граждани… Днес наблюдаваме тотална злоупотреба с “расовата карта”. Казвам го като човек живял отвътре, който е пълен далтонист по отношение на расите и който вижда, че населението на САЩ също отдавна е такова… Когато някой иска да протестира, трябва да се замисли за какво точно и с какви последици. Ако единствената цел е да се свали Тръмп, за сметка на хиляди разбити бизнеси и човешки съдби, това не е протест, а престъпление.»

Ето какво казва екссветовният шампион по шах Гари Каспаров:

„За САЩ това не са първите протести. Но днес те до голяма степен се засилват от ефекта на блокирането заради КОВИД-19. Обществото е натрупало много негативизъм. Тази негативност се разлива. Но е очевидно, че има реакция на здрава част от обществото, която говори за необходимостта от решаване на натрупани проблеми, но в същото време възпира страната да се плъзне в анархия.
Но в Русия абсолютно непровокирани убийства на хора, които не са нарушили закона, не предизвикват никаква реакция. Затова ми се струва, че ситуацията, когато обществото не реагира по никакъв начин, е много по-лоша. Обществото е като организъм. Температурата се е повишила – това означава, че тялото е болно. И ние разбираме, че е необходимо да се лекува. Но когато тялото не реагира по никакъв начин на тези вируси, на болестта – това означава, че ситуацията е много сериозна.“

Тъй че е ясно за всички, че Америка е болна. Но и светът не е по-здрав от нея. И това, че в САЩ има сега протести, е далеч по-добре от това премирение, което се случва на много места и дори в Родината ни. Та нима в България няма циганско малцинство, поставено в подобна ситуация, както на черните в САЩ? Та нима нашите избранници от парламент, Министерски съвет и президентството се справят чудесно и няма за какво да протестираме?
Несъмнено бществото ни боледува.

Рецептата как да се излекуваме и в България, и в САЩ, и по цял свят, отдавна съм я написал и няма да се уморя да я повтарям:

„Спасението е в смяна на целите. Обръщане поглед от парите към ЗНАНИЕТО, а след това и към МОРАЛА, като основни съвременни ценности.

И съм сигурен, че този спасителен за човечеството път, както се казва «доброзорно» ще бъде открит от всички онези, които дълго време имаха интерес само от необразован електорат.“

И накрая, още нещо, към тези, които разбирайки, че протестите са живот, ще излязат вероятно скоро на улиците и у нас в България – цитирам думите на Любо Канов (Lubo Kanov):

«Кой всъщност обяви неравенството за грях и защо? Та нима не е очевидно, че в природата на нещата е именно неравенството? Че обратното, тоест абсолютното равенство, се нарича Ентропия? Абсолютната смърт в термодинамичен смисъл? Че когато идеалът е “равенството”, то се обръща в чудовище, защото отменя движението, живота и енергията, която движи Света – живия и даже неживия? Що за нелепост е това понятие – Равенство, което не съществува никъде във Вселената? Та даже в човешкото семейство никой не е равен с другия, братът не е равен с брат си дори. Дали отделните протони във физическото царство са равни един с друг или имат своята траектория и отделна съдба? Та кой можа да заблуди толкова много хората, да ги съблазни с тази илюзия, че ние сме равни? Нали е очевидно, че не сме създадени равни и в това има дълбок и важен смисъл?“

Завършвам с красноречивата таблица с данни за държавния бюджет на Р. България. Дали нямаше да живеем много по-щастливо и успешно, ако средствата за образование бяха в таблицата на мястото на бюджета на полицията /МВР/?

.

Петър Стаматов

 .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.