Home » Е-Списание

Парламентът на Украйна прие закон за продажба на земеделската земя

2020.04.01 Няма коментари
Spread the love

В нощта на 31 март 2020 г. Върховната Рада прие на второ четене законопроекта № 2178-10 „За изменение на някои законодателни актове на Украйна по отношение на покупко-продажбата на земеделска земя“, съобщава кореспондентът на украинското издание GORDON.

Документът беше подкрепен от 259 депутати.

Законопроектът предвижда, че пазарът на земя в Украйна трябва да се отвори от 1 юли 2021 г. Държавната и комунална земеделска земя няма да се продава.

До 2023 г. само физически лица украинци ще могат да купуват земя – при това не повече от 100 хектара на човек. Дали да се продава земя на чужденци ще решават хората на бъдещ референдум.

Според документа продажбата на земя на руснаци е забранена при всякакви условия, а парцелите в 50-километровата гранична зона не се продават.

Юридически лица – и то само украинци – ще могат да купуват земя едва след 2023 г. и то до 10 хиляди хектара.

Банките няма да купуват земя, а само ще могат да я вземат като депозит.

Приемането на този законопроект, както и на законопроекта за банките, е условие на Международния валутен фонд да окаже помощ на Украйна по новата програма за сътрудничество. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева отбеляза, че приемането на тези документи „ще ни позволи бързо да продължим напред, като финализираме параметрите на ново споразумение с по-широк достъп, отколкото се смяташе досега“.

Според президента на Украйна Владимир Зеленски в рамките на две седмици след приемането на законите Украйна може да получи 1,5-2 млрд. долара, а общата сума на помощта се увеличава до 8 млрд. долара. А като се вземе предвид помощта от Световната банка и други донори, Украйна може да разчита на 10 милиарда долара.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.