Home » Авторски страници

Сдружение “Солидарност”, петиция за отмяна за Закона за ЧСИ

2020.04.28 Няма коментари
Spread the love

Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система “Солидарност“ инициира петиция до премиера Борисов, както и до президента Радев, председателя на Народното събрание Караянчева, главния прокурор Гешев, главния съдебен инспектор, председателя на Върховния касационен съд, Висшия съдебен съвет.

Текст на петицията до премиера Борисов:

“Обръщаме се към Вас, тъй като от 2008 г., с въвеждането на заповедното производство по Гражданския процесуален кодекс, се извърши „узаконено“ чрез съдебни актове ограбване на български граждани и фирми в полза на банки, частни лихвари, монополни дружества, поставени със закона в привилегировано положение да извършват социални услуги (Топлофикация, ВиК и енергийни дружества). Вследствие на това се заобикаля нормалния начин за провеждане на съдопроизводство, за което свидетелстват следните статистически данни, предоставени ни от Министерство на правосъдието и публикувани на сайта на Сдружение „Солидарност“, че годишно в България се образуват над 300 хиляди изпълнителни дела, от които над 260 хиляди са при частни съдебни изпълнители, а останалите при ДСИ, като същите в огромната си част произтичат от заповедни производства и броят им непрекъснато се увеличава. Наши жалби, петиции и сигнали, и доказателства за нарушаването на Европейското право от страна на съда и ЧСИ / ДСИ са публикувани на нашия сайт.

Вследствие на това огромна част от имоти, жилища на граждани и фирми бяха продадени на безценица, като едновременно с това тези хора са превърнати в аутсайдери на обществото. Районни съдии, частни и държавни съдебни изпълнители са извършили и продължават да извършват множество документни престъпления и длъжностни такива, които могат да бъдат бързо установени по безспорен начин като бъде извършена незабавна проверка на техните частни граждански и изпълнителни дела, за което ние настояваме:

1. ОТМЯНА на Закона за ЧСИ, като противоконституционен и противоречащ на Правото на ЕС, морала и добрите нрави.

2. Искаме всички ЧСИ и ДСИ, за които се установи, че са извършвали системно нарушения на закона, да бъдат подведени под наказателна отговорност и отстранени от длъжностите им.

3. Искаме пълна ревизия на делата на всички ЧСИ, на договорите, сключени със служителите им, и тяхното законно овластяване да извършват дейности (някои от тях имат кантори от над 150 служители и са се превърнали в частни съдилища), както и пълна финансова ревизия за отминали периоди.

4. Настояваме за незабавна законодателна инициатива от Вас към Народното събрание, за привеждане на ГПК в съответствие с Правото на Европейския съюз и изменение на всички закони, свързани с прилагането му от страна на съдебната система, ЧСИ и ДСИ, както и личната Ви ангажираност за това.

5. Извършване на пълна финансова ревизия в съдилищата относно внасянето на другите дължими 2 % държавна такса от страна на кредиторите, с цел снабдяване с изпълнителен лист, които съдът и ЧСИ / ДСИ допускат да не бъдат събирани, защото са лишили длъжника от правото да възрази и да се установи с колко е ощетен държавният бюджет.

6. Настояваме за законно приключване на всички дела и връчване на книжата по неприключените дела, съхранявани в „тъмна стая“ на Софийски районен съд, както и на останалите съдилища в страната по чл. 417 от ГПК, и подвеждане под отговорност на всички виновни за неизпълнение на служебните им задължени и нарушаване правата на българските граждани и фирми, както и чуждестранни такива.

7. Настояваме за незабавна среща по възможност с нас и представители на подписалите петицията.”

Линк към петицията – ТУК

———-

В петицията до президента, председателя на НС, главния прокурор, главния съдебен инспектор, председателя на ВКС и ВСС се казва:

“Във връзка с констатираните от нас порочно прилагане на правото на ЕС по Заповедното производство и Изпълнителния процес, както и пълното бездействие до момента на всички институции, които сезираме, ние настояваме за незабавна среща с представители от Сдружение „Солидарност“ и представители на подписалите петицията с всеки един от Вас поотделно или заедно, както и с целия Висш съдебен съвет.”

Линк към петицията – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.