Home » Авторски страници, политика

Среща в Скопие на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани

2020.03.09 Няма коментари
Spread the love

Източник: inews.bg

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Скопие, където заедно със служебния външен министър на РС Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани на 10 март – съобщи пресцентърът на МВнР. Това е първото събитие в рамките на съвместното председателство на България и РС Македония през 2020 г. на Берлинския процес за Западните Балкани.

Днес Екатерина Захариева ще отправи приветствие към участниците в съпътстващия министерската среща  форум на неправителствени организации, организиран от Института за демокрация „Граждански общества“ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надслов „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”. На 10 март в рамките на форума Екатерина Захариева ще бъде панелист в дискусия на тема „Свързаност, икономическа конвергенция и околна среда“.

Срещата на министрите на външните работи  ще започне на 10 март с работен обяд, на който ще бъдат обсъдени бъдещите перспективи в регионалното сътрудничество и Берлинския процес. Следобяд министрите ще дискутират европейската перспектива на Западните Балкани. По-късно Екатерина Захариева, Никола Димитров и министърът на външните работи на Германия Хайко Маас ще дадат пресконференция.

В рамките на посещението си, на 9 март в Скопие Екатерина Захариева ще предостави помощ по линия на официалната помощ за развитие на България за нуждите на македонското здравеопазване – 14 компютърни конфигурации и принтери за оборудване на пунктове за ваксинация в РС Македония, както и медицинска апаратура за ранна диагностика на белодробно заболяване. В церемонията ще участват още служебните министри на външните работи и на здравеопазването на РС Македония.  На 10 март Екатерина Захариева и служебните министри на външните работи, на здравеопазването и на околната среда и пространственото планиране на РС Македония ще засадят дървета в училището „Братя Миладинови“ в Скопие, по проект за опазване на околната среда, финансиран също по линия на българската официална помощ за развитие.

Берлинският процес  е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави членки на ЕС – Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения – се казва още в прессъобщението.

.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.