Home » Авторски страници

За в. “Съвест” и Кутията на Пандора на Прехода

2020.01.05 Няма коментари
Spread the love

Началото на 2020-та ме връща точно 30 години назад, в началото на 1990 г., когато започнах да “издавам” един от първите, ако не и първия СДС-вестник в България (до излизането на “Демокрация” имаше още повече от месец) – вестник “Съвест”. На този линк можете да научите подробности за него.

“Съвест” бе компютърен, с мото “За чиста и свята република!”.

Вестникът беше разлепван из града и късан от нашите противници. (Както казваше мой приятел: “Остреха си ноктите, чегъртайки го.”)

Впрочем, веднъж в Народната библиотека имаше изложба на българския самиздат и там видях брой от моя вестник!

По-късно, след известни битки, получихме нужните разрешения и от деветия си брой вестник “Съвест” стана печатно издание – седмичник на СДС – Перник!

БСП в Перник реши да ни последва и започна да издава свой вестник – “Глас”.

Тогава бяхме яростни опоненти, както се казва, времената бяха такива, затова ние написахме “По-добре без “Глас”, но със “Съвест”, отколкото с “Глас”, но без “Съвест”!”

Вестникът си имаше редакционна колегия – директор: Николай Слатински; главен редактор: Иван Хранов; членове: Милена Исаева, Анна Николова, Китан Китанов, Райчо Радев.

Директорството означаваше само и единствено отговорност, тичане, защита на вестника от чужди и “вътрешни” врагове.

Излишно е да казвам, че тогава онези, т.нар. “седесари”, които дойдоха при нас доста по-късно, когато замириса на власт и приватизация, още не знаеха, че са седесари.

Скатаваха се по домовете.

Да не говоря за другите, които ни управляват сега – те дори още не знаеха и не подозираха, че ще станат демократи за европейско развитие…

Но това е друга тема. И ние сме виновни, че те ни налазиха, напъплиха и награбиха, защото мислехме някога, че сме отворили вратите и прозорците на България за свеж, демократичен, европейски, нормален и солидарен въздух, а се оказва сега, че тогава сме отворили кутията на Пандора и от нея постепенно изпълзяха всичките гадости, които е имало да се случат на страната ни.

И все пак не съжалявам, изобщо не съжалявам, че преди 30 години, както в цяла България, така и в Перник, ние започнахме като клети и заклети идеалисти да работим за Промяната, да я сбъдваме и я правим възможна.

Ако с днешните знания и след всичко, което преживях, можеше да се върна 30 години назад, пак бих започнал по същия начин – с първото – и то бе мое, слово на първия ни демократичен митинг в Перник, с издаването на нашия и мой вестник “Съвест”, с победата на първите избори – на СДС, но и моя, мажоритарна, в центъра на града, срещу символа на онази, тоталитарната БКП.

Само че щях да знам кой крие камък зад пазвата, кой пише доноси срещу нас в ДС, кой ни хули, докато изчаква по-добри дни, за да стане “демократ” и да удари келепира…

Но в Историята няма връщане назад. Каквото е било – това, както се е случило – така, колкото сме се променили – толкова.

Днес, 30 години по-късно, такива като мен могат само да си скубят косите и да си ги посипват с пепел: “Каква я мислехме, каква стана!”

И да се вглеждат с нетърпение към младите – дано се събудят, съвземат и вземат в ръце, и да си отвоюват България от задушаващата я напаст на лишеното от стратегия и бъдеще, корумпирано и некомпетентно във всяко управленско отношение Статукво!

Младите – те са надеждата на България.

Затова и за България има Надежда.

А, както обичам да казвам: Надеждата като първа глупачка умира последна.

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.