Home » Авторски страници

Няма данни за пострадали българи при пожарите в Австралия

2020.01.07 Няма коментари
Spread the love

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия, съобщи пресцентърът на МВнР. По информация на българското посолството на в Канбера, горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони. Засега в страната има сведения за 18 загинали.

През последните седмици пламъците са обхванали осем милиона хектара земя. Загиналите в пожарите диви и домашни животни, според експерти, са над половин милиард. Стотици хиляди животни са ранени или са прогонени от техните зони на обитание.

За справяне с критичната ситуация са били мобилизирани 3000 военнослужещи от резерва. В големите градове, с население над 300 хил. души, ситуацията е спокойна. В краткосрочен план няма изгледи за навлизане на пожарите в някой от големите градове, но следва да се има предвид, че ситуацията е динамична. Наблюдава се периодично силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера. През последната седмица ситуацията с качеството на въздуха в Сидни се подобрени, а задимяването в Канбера се увеличи. Това зависи от посоката на вятъра и местоположението на пожарите.

„До момента има 135 пожара, които продължават да горят. От тях 70 са в границите на Нов Южен Уелс. Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности” – разказа пред Нова ТВ българката Дияна Копринкова, водещ на българската програма на радио SBS. „Въздухът тук е някак задушлив. Въпреки че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта, и затова е доста мрачно” – каза още тя.

Източник: Livetraffic.com

Министерството на външните работи препоръчва на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуални затваряния на основни пътища и магистрали чрез сайтовете https://www.livetraffic.com/desktop.html и https://traffic.vicroads.vic.gov.au/. Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната, във връзка с предприеманите спрямо пожарите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера, до подобряване на качеството на въздуха.

При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството ни в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.