Home » Авторски страници

Колите на НСО са изминали над 2,5 млн. км само за 2019 г.

2020.01.13 Няма коментари
Spread the love

Темата за Националната служба за охрана – НСО е изключително чувствителна за българското общество. Това е една структура със самостоятелен бюджет от десетки милиони, която охранява властимащите. НСО е личната им “преторианска гвардия” и наследник на УБО на Държавна сигурност.

Източник: “БОЕЦ”

Информацията, която стига до българските граждани за тази служба и нейната дейност, е оскъдна, въпреки че тя се издържа с обществени средства. От време на време гръмва по някой скандал с неин автомобил или служител, и тогава завесата се повдига за малко. Иначе всички сме ги виждали – черните бронирани лимузини и мъжете с тъмните костюми и черните очила, които разбутват гражданите при публичните появи на нашите правници, или затварят улиците и кръстовищата, когато минават техните кортежи.

Кортеж на НСО. Източник: Faktor.bg

БОЕЦ поискахме информация по реда на Закона за достъп до обществена информация и получихме частичен отговор. Макар и непълен, информацията, която получихме, е меко казано скандална и показва извратеност на изпълняваните от тази служба задачи.

Това са въпросите, които БОЕЦ зададохме:

1. Какъв е броят на охраняваните от НСО лица по години за последните десет години, влючително за 2019 г., към дата 2019 г.?

2. Поименен списък (две имена или само инициали) на охраняваните от НСО лица по години за последните десет години, включително за 2019 г., към дата 20.12.2019 г.

3. В какъв размер са направените от НСО разходи за охрана на всяко от охраняваните лица през 2019 г., към дата 20.12.2019 г., по отделно?

4. Какъв е общият брой на личният състав на НСО? Какъв е броят на охранителите в НСО?

5. Охранявано ли е към дата 20.12.2019 г. от НСО и на какво основание лицето Ахмед Демир Доган – почетен председател на ПП ДПС?

6. Охранявано ли е към дата 201.12.2019 г. от НСО и на какво основание лицето Делян Славчев Пеевски – депутат от ПП ДПС?

7. Осигурява ли към 20.12.2019 г. НСО охрана и на какво основание на лицето Сотир Стефанов Цацаров – председател на КПКОНПИ?

8. Колко пътни транспортни произшествия с коли на НСО е имало по години за последните десет години, включително за 2019 г., към дата 20.12.2019 г.? Колко са пострадалите служители от НСО, колко са пострадалите граждани? Колко от произшествията са по вина на НСО?

9. Колко посегателства срещу охранявани от НСО лица са регистрирани по години за последните десет години, включително за 2019 г., към дата 20.12.2019 г.?

10. Колко километра са изминали общо служебните автомобили на НСО при изпълнение на служебните задължения на службата през 2019 г., към дата 20.12.2019 г.?

11. Колко километра общо са изминали служебните автомобили на НСО при охраната на Делян Славчев Пеевски през 2019 г., към дата 20.12.2019 г.?

Не получихме отговор на поставените въпроси, касаещи Пеевски и Доган.

Източник: “БОЕЦ”

От представената ни информация обаче разбираме, че колите на НСО само за 2019 г. са изминали над 2 500 000 километра! ТОВА Е НАД 60 ПЪТИ обиколката на Земята по екватора! Километраж, немислим и за много международни транспортни фирми! В отговора е посочено, че по закон НСО охранява около 35 лица, заемащи висши държавни постове, плюс чужди дипломати и мисии при техни посещения. ДВА МИЛИОНА и 500 000 изминати километра обаче означава, че служителите на НСО и самата служба са превърнати в таксиметрова компания и сигурно возят и жените, децата и кучетата на охраняваните лица, на Пеевски, Цацаров, Гешев или Борисов, за да изминат тези километри за една година. Задачите от охранителни отдавна се преминали в обслужващи – изключително скъпоплатени прислужници на нашите политици-олигарси. Легендите, че служители на НСО пазаруват на охраняваните от тях лица и водят децата им на училище, може да се окажат верни и проблемът е, че ние плащаме за всичко това!

Източник: “БОЕЦ”

Има и още няколко детайла в отговора, които трябва да бъдат посочени. Разбираме, че НСО охранява и Марешки, и Валери Симеонов например – ясно е посочено в отговора „петима зам.-председатели на Парламента”! Тези двамата, единият от които е със свален имунитет и повдигнати обвинения, не бяха ли мултимилионери, които се хвалят при всяка поява в медиите, че са много богати и сами са постигнали богатството си? Защо тогава трябва ние да им плащаме охраната и транспорта? От какво ги пазят и кой ги заплашва? Същите въпроси можем да зададем и за Доган и Пеевски. Хем бил много успял корпулентният млад мъж, хем ние му плащаме охраната, колата и шофьора!

Нови лимузини за НСО. Източник: Инвестор.бг

Друг момент също е важен! За последните 10 години са станали 254 катастрофи с коли на НСО, а само за 2019 г. те са 26, като 8 от тях са по вина на служителите на НСО! ЗА КОЛКО ОТ ТЕЗИ КАТАСТРОФИ СТЕ ЧУЛИ? Това означава, че всеки месец е имало по две катастрофи на коли на НСО. Имайте предвид, че тези коли се движат със специален режим, че всички ги пазят и им осигуряват предимство, че се движат по предварително подготвени маршрути и няма нужда да бързат, защо не са линейки и не возят пострадали, или умиращи! И въпреки това – 26 катастрофи, като има пострадало и едно дете. Защо МВР не оповестява тези катастрофи в своите ежедневни сводки? Кого са возили тези автомобили, когато са се случили тези катастрофи, или това е причината да се пази омерта?

От отговора на НСО става ясно, че никой от охраняваните лица не е бил под заплаха. ЗАЩО ТОГАВА ГИ ОХРАНЯВАТ? Защо харчим десетки милиони публични средства (над 44 милиона за 2019 г.) за напъна на шепа хора да се държат и демонстрират мутренска същност и комплекси? Ще Ви кажем защо. Защото НСО ги пази от тях самите! Иначе са нещо като партизаните – никой не ги преследва, но те се крият. Никой, освен те самите! Всъщност, в момента НСО се грижи не за живота и здравето им, а за тяхното „достойнство“. Никой не иска да ги убива, но много хора искат да им „подарят“ по един домат или развалено яйце, или директни да ги заплюят в лицето! От това днес НСО пази нашите избранници – от народната любов! И да им носят торбичките на пазар. А народът плаща! Подобно поведение е присъщо на диктатори от Третия свят или на мафиотски босове от Латинска Америка. Няма да видите в нормална държава депутат, заобиколен от десетина гарда! И то депутат, който не стъпва на работа. А някои премиери и президенти на европейски държави пък си ходят на работа с велисипедите или метрото. На демократични, свободни и правови европейски държави. В мафиотските територии има НСО, кортежи, заграждения, кевларени одеала и лимузини за властници. И нови самолети за десетки милиони. А в същата тази държава във Видин закриха дори отделението по неврология, защото няма пари за лекарски заплати…

Източник: “БОЕЦ”

 

Гражданско движение “БОЕЦ”

Целият материал – ТУК

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.