Home » Авторски страници, българи зад граница

БУ „Пейо Яворов“ – две събития в Брюксел

2020.01.21 Няма коментари
Spread the love

Участие на ученици от БУ „Пейо Яворов“ – Брюксел в дискусия по тема „Европа и климатичните промени“, 3 декември 2019 г.

На 28 ноември 2019 г., г-жа Златина Русева, арт директор на Millenium Film Festival, гостува в Българско училище “Пейо Яворов“. Тя проведе кратък разговор с учениците от сборен 8-ми, 9-ти и 10-ти класове и разказа за проекта си, за предстоящата среща, която се организира в Брюксел, на младежи с европейски и световни лидери, на 3 декември 2019 г. Лично покани децата, ако имат желание и интерес по темите, да участват в дебатите (кръглата маса). Всъщност, кръглите маси са пет, на пет различни теми. Тя сподели:

„Наблюдението, което направихме, е, че младите хора се чувстват загрижени за околната среда и затова искат да се включат, да участват активно в дебатите за климата, както показва впечатляващият брой (15 000 млади хора през септември 2019 г.) на ученици и студенти, участвали в протест в защита на климата. Проблемът е, че те не се чувстват чути. Ето защо решихме да организираме пет кръгли маси, всяка с различна тема, за да подходим към климата от различни ъгли. Тези разговори ще обединят между три и четири политически ръководители на високо равнище и специалисти по зададените теми, както и младите участници. Следователно целта е да се започне реален конструктивен диалог между младите хора и лицата, вземащи решения. Този обмен, който е повече от необходим, ще бъде възможността младите хора да споделят своите идеи, страхове и въпроси с присъстващите, които вземат тези решения.“

Информацията с програмата беше разпространена до родителите. Учениците, които пожелаха и се включиха в екипа, който представи Българско училище „Пейо Яворов“: Надя Иванова Дъглас и Ния Начкова Стайкова от 7-ми клас, Слав Мирославов Чакрини от 8-ми клас и Красимир Анатолиев Ронков от 10-ти клас.

Българските деца дискутираха заедно със свои връстници от белгийски училища и с европейските представители: Мария Габриел – европейски комисар по икономиката и цифровото общество, Пиер Харзе – директор на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, Мари Арена – член на Европейския парламент и на партията S&D, Исаак Валеро – заместник-ръководител на отдела за прогнозиране и стратегическа комуникация, генерален секретар на Европейската комисия.

Сегашните европейски управляващи събеседваха с младежите, отговориха на техните въпроси. Всички заедно търсиха решения за доброто бъдеще.

За българските ученици бе прекрасна възможност да се включат и да споделят своите виждания по темата: „Европа и климатичните промени, как искам да израствам, как да подобрим живота в Брюксел, как да запазим пчелите, а не да търсим с какво да ги заменим и т.н.“. Прекрасна възможност за изява и трупане на опит, така необходим в личностното израстване на всяко дете!

Всъщност, в часовете ни по „География и икономика“ винаги сме разговаряли за неблагоприятните процеси и явления, за опазването на околната среда, чистотата на водата, почвите, въздуха, за проблемите, които съществуват, от какво се предизвикват и какво би могло да се направи, за да живеем в по-чиста природна среда…

Сърдечно благодарим на г-жа Златина Русева, за предоставената ни възможност учениците да се включат в тази интересна и актуална дискусия “L’Union Européenne et les Nations Unies face au climat”.

–––––––––––––-

Урок по Гражданско образование, 18 януари 2020 г.

В събота, 18 януари 2020 г., в часовете по „География и икономика на България“, с учениците от 7-ми клас към БУ „Пейо Яворов“ – Брюксел имахме урок по Гражданско образование, с посещение на лектор, г-н Васил Стойнов – юрист, завършил в България и Германия, докторант по право и понастоящем работещ в Европейската комисия. Той е основател на Сдружение „ПраВодач“, което работи за повишаване на правната култура на младите хора. Целта на срещата ни бе да се повиши правната култура на децата.

Г-н Стойнов говори с учениците за Българската Конституция, за правата и задълженията на гражданите на Р. България, за най-важните институции в държавата, за това какво значи да имат основни права и задължения, как те са гарантирани и защитени, и какво е значението на Конституцията. Той подари пет броя книги „Kонституция на Република България“, които веднага бяха използвани в часовете.

След това, под формата на дискусия, учениците приеха „Kонституция“ на техния клас, избраха формата на управление, записаха каталог с права и задължения, и избраха свои представители, които да прилагат и контролират изпълнението на собствената им „Kонституция“.

Васил Стоянов остана приятно изненадан от богатата обща култура и знанията на учениците от БУ „Пейо Яворов“.

Наред с множество посещения в училища в България и изнасяне на лекции в учебните часове на правна тематика, г-н Стойнов и екипът му са разработили мобилна апликация за телефони и таблети. Тя също се казва „ПраВодач“ и по интерактивен начин, под формата на игра, представя принципа на разделение на властите, всяка от трите власти, основните права и задължения на децата. Той обясни на присъстващите как могат да я получат напълно безплатно, за да продължат да усвояват и да упражняват своите знания – играта може да бъде свалена за мобилни на Android тук, а за мобилни устройства на iOS тук.

Сърдечно благодарихме на госта за този урок по Гражданско образование, за книгите и предоставената ни възможност на „ПраВодач“.

Направихме си обща снимка за спомен и си пожелахме: „До нови срещи!“.

 

Валентина Найденова,

Брюксел

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.