Home » Авторски страници

България дава спешна помощ от 200 хил. лв. на Албания

2019.11.27 Няма коментари
Spread the love

Министерството на външните работи на Р. България ще отпусне спешна хуманитарна финансова помощ от 200 000 лева на Р. Албания, за преодоляване на щетите от опустошителното земетресение – съобщи пресцентърът на МВнР. Средствата са в рамките на бюджета, определен за помощ за развитие, и ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с и.д. министър на външните работи на Албания Гент Цакай, който от името на премиера Еди Рама и от свое име е изказал своите най-искрени благодарности към премиера Борисов и към българския народ за съболезнованията и изразената готовност за помощ.

Цакай информира министър Захариева за организацията и хода на спасителните операции и благодари още веднъж за финансовата помощ от страна на България, и за готовността спасителни екипи на МВР да се включат на място в издирването на затрупани хора.

По разпореждане на министър Захариева в посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб, дипломатите ни са в непрекъсната координация с останалите мисии на ЕС в Албания, както и с колегите от албанското Министерство на външните работи.

До момента български граждани не са звъняли за съдействие нито в посолството, нито в ситуационния център на МВнР.

Нашите сънародници може да се свързват денонощно с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906, както и в ситуационния център на МВнР на телефон 948 2404.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.