Home » Е-Списание

Днес почитаме паметта на Св. Иван Рилски

2019.10.19 Няма коментари
Spread the love

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец, великия Рилски пустинник, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. Смятан е за най-големия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон и на българските будители.

Икона на св. Иван Рилски. Източник: olx.bg

Преподобният Иван Рилски e роден около 876 г. в с. Скрино, Дупнишко. Прекарал е почти целия си живот в отшелничество, пост и молитва в служба на Бога. Живял е по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927-969). Във всичките 15 жития, писани в различни векове на старобългарски (църковнославянски) език, в службите в памет на светеца е употребено само монашеското му име Йоан.

Св. Иван Рилски почива на 18 август 946 г. и е погребан в пещера, където е прекарал по-голямата част от живота си. Преди смъртта си той се оттеглил в пълно уединение и съставил своето завещание или завет. Този завет той оставя на учениците си на 25 март, Благовещение, 941 г. Текстът на завета е запазен в преписи от XVIII и XIX век.

34 години след успението си, Св. Иван се явил на сън на учениците си и им казал да пренесат тялото му в Средец (днес София). Когато отворили гроба му, те видели неговото тяло, нетленно и благоуханно. Прославяйки Бога, монасите пренесли мощите на светеца в София. Това станало на 19 октомври. Оттогава на този ден се чества паметта на Св. Иван Рилски.

Мощите на Свети Иван Рилски били пазени в Средец две столетия. През 1183 г. те били пренесени в Унгария, но скоро след това били върнати отново в Средец. През 1195 г., на същия ден, цар Асен I тържествено пренесъл мощите на светеца във Велико Търново, където те останали почти три века. През 1469 г. мощите били върнати в Рилския манастир. На 29 и 30 юли 2009 г., на заседание на Свети Синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Иван да бъдат пренесели в старопрестолния град.

Свети Иван Рилски Чудотворец се почита няколко пъти в годината – на 18 август и на 19 октомври, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква на Софийската семинария и на всички православни храмове в България и зад граница, които носят неговото име.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.