Home » Авторски страници

Истината за протеста на Орлов мост

2019.10.29 Няма коментари
Spread the love

Протестът на Орлов мост разтърси държавата

Протестът на свободните граждани срещу позорния избор на Гешев прерасна в блокада на Орлов мост в София и това бе изключително силен знак за нашата решителност да се борим срещу този срамен и недопустим избор.

Как стигнахме дотам и защо се случи са много важни въпроси, на които ще дадем отговори, защото гражданите имат право да знаят Истината!

Сдружението, наред с други граждански организации, се обявихме срещу номинацията на Иван Стоименов Гешев за нов главен прокурор и предприехме редица действия в тази насока, като от деня на неговата номинация – 28.07.2019 г. не сме спирали нито за ден битката срещу опита на мафията да си назначи за още седем години поредната марионетка начело на прокуратурата. БОЕЦ издигнахме и гражданската кандидатура на следовател Бойко Атанасов, която бе отхвърлена от министъра на правосъдието, като така правителството превърна избора на главен прокурор в състезание с един кон, този на Делян Пеевски, Цацаров и Борисов – Иван Гешев. Междувременно внесохме Становище срещу избора на Гешев, което бе публикувано на сайта на ВСС, както и няколко сигнала срещу Гешев, съдържащи данни за извършени от него престъпления срещу правосъдието и действия, уронващи престижа на съдебната власт. БОЕЦ организирахме и поредица от протести – на 12 и 13 септември пред Съдебната палата, и на 16 септември пред Министерски съвет, като се включихме и във всички маршове, организирани от Инициатива “Правосъдие за всеки” срещу избора на Гешев.

Кулминацията на нашите действия бе протест пред сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф” № 12 в столицата, в деня на самия избор на кандидата – 24.10.2019 г. За целта и в съответствие със Закона за митингите, събранията и манифестациите, отправихме своето уведомление до Столична община и СДВР на 09.10.2019 г., с което заявихме провеждане на протеста на 24.10.2019 г. пред сградата на ВСС, за времето от 09:30 ч. до 16:30 ч. Прилагаме текста на Уведомлението:

ДО: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

У В Е Д О М Л Е Н И Е

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап. 157, тел. 0899591399

Уведомяваме ви, че Гражданско движение „БОЕЦ”, сдружение ”Зелен Младост” , движение „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”, Сдружение „26 юни” и ГД „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ” организираме граждански протест под надслов „СТОП ГЕШЕВ”. Протестът ще се проведе на 24.10.2019 г. от 09.30 ч. до 16.30 ч. в София пред сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф” № 12.

На Събитието, освен граждани, са призовани и поканени и представители на граждански организации, медии и общественици. Ще използваме палатки, озвучаване, знамена, транспаранти, листовки и други материали. През последните години няколко пъти се е случвало на подобни събития, протести и инициативи (включително неколкократно и на събития, организирани от БОЕЦ) да бъдем свидетели и мишени на хулигански и други неправомерни действия, прояви и провокации, като замерване с яйца, камъни, домати, демонстрации с отрязани и окървавени агнешки глави и т.н. Имаме обосновани предположения, че са възможни подобни провокации и прояви, включително и спрямо сградата на Съдебната палата, и в тази връзка се обръщаме към Вас за съдействие да бъде осигурена безопасността и сигурността на гражданите и участниците в Протеста, като осигурите присъствие на униформени полицейски служители в района на сградата на ВСС в София, за времето от 9.00 ч. до 17.00 ч. на 24.10.2019 г.

Координатори за БОЕЦ – тел. 0899591399 – Георги Георгиев , Камен Добрев – 088######## ел. поща: [email protected]

Дата: 09.10.2019г. Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Именно това е законовата процедура и БОЕЦ спазихме закона, като внесохме своето Уведомление половин месец преди протеста. Организирали сме десетки акции, протести и инициативи, и добре знаем стъпките и подчертаваме, че режимът е само уведомителен! Последва контакт от страна на Столична Община за съгласуване на протеста със стандартните въпроси за уточняване на времевата рамка, броя на присъстващите и т.н.

ОБЩИНА СОФИЯ ПОЖЕЛА УСПЕХ НА БОЕЦ ЗА ПРОТЕСТА НА 24.10.2019 Г.

Ясно се разбира, че БОЕЦ отговаряме на всички въпроси и уточняваме всички детайли, като не са посочени никакви проблеми за превеждане на обявеният от нас протест „СТОП ГЕШЕВ“ на 24.10.2019 г. Става ясно още:

1. Към 09.10.2019 г. БОЕЦ имаме съгласуване за протест „СТОП ГЕШЕВ“, насрочен за 24.10. пред сградата на ВСС!

2. Към 09.10.2019 г. НИКОЙ от общината не знае за друг насрочен протест за тази дата, защото, ако има внесено уведомление, то именно отдел „Сигурност“ в СО трябва да е уведомен и да е съгласувал този протест.

3. Към 09.10.2019 г. НЯМА никакви забрани или проблеми с провеждането на протеста „СТОП ГЕШЕВ“, обявен за 24.10 пред сградата на ВСС!

4. На 09.10. Столична община ни пожела успех за провеждането на протеста „СТОП ГЕШЕВ“ на 24.10.2019 г.

КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА?

На 14.10.2019 г. БОЕЦ получихме писмо от Столична община, с което ни уведомяват, че има друг протест, насрочен за същата дата, място и час, заявен преди нашия, и ни предлагат да сменим мястото.

Източник: ГД “БОЕЦ”

При проведени разговори с представител на отдел „Сигурност“ на СО ни бе отказано да ни съобщят КОЙ е организаторът на другият протест, а каква насоченост е протестът и кога е заявен, с аргумента, че това са лични данни! Така развилите се събития пораждат не просто съмнения, а са доказателство, че Столична община саботира законно организиран и заявен протест на БОЕЦ и група граждански организации, в полза на задкулисието издигнало кандидатурата на Гешев!

На 21.10.2019 г. бе проведена среща в сградата на СДВР, на която присъства служител на Общината и представител на БОЕЦ – адвокат Камен Добрев.

Отново е отказано да се съобщи КОЙ е организаторът на изведнъж появилия се протест, след внесеното от БОЕЦ Уведомление. Представителят на СО предлага да преместим протеста пред Съдебната палата, Камен Добрев отказва и предлага и двата протеста да се проведат на място, като полицията осигури разделянето на двете групи, като ние се разположим откъм служебния вход на ВСС на ул. „Княз Борис I“ и след събирането на достатъчно хора ще застанем на платното на „Екзарх Йосиф“. Столична община отхвърля предложението на БОЕЦ!

Източник: ГД “БОЕЦ”

АБСОЛЮТНА ЛЪЖА Е, тиражирана в деня на избора от шефа на СДВР, че са ни предлагали да застанем на ул. „Княз Борис I“ и ние сме отказали. Това бе наше предложение, което даваше възможност на всички да изразят позицията си, макар че към 21 октомври все още се пази в тайна КОЙ е организаторът и срещу какво е насочен тайният протест.

На проведена на 21.10.2019 г. среща между представители на сдружението, СДВР и СО, от БОЕЦ изискахме данни за постъпилите от по-рано заявления, в това число – заявител, време и място на провеждане, както и заявен брой участници, каквато информация категорично ни бе отказана да ни се предостави. Отправихме конструктивно предложение, ако в действителност е налице предходно заявление за провеждане на мероприятия, то от СДВР и СО да се създаде необходимата организация за провеждане на двете събития паралелно, като на заявеното от наша страна (поради твърдения за по-късно заявено) да ни се предостави възможност да се осъществи откъм служебния вход на ВСС на ул. “Княз Борис I”. Представителят на СО, директор на отдел „Сигурност“ г-жа Кристина Лазарова, категорично отказа подобна възможност, като насочи протестът да се проведе пред Съдебната палата.

Спорът на място бе какво се влага в закона под „място на провеждане на мероприятието“ и какъв е запазеният периметър за него. От БОЕЦ категорично считаме, че при проявено желание от страна на СО и СДВР, бе възможно да се създаде необходимата организация, предвид огромното струпване на полицейски сили, което наблюдавахме в деня на самия избор, двете прояви да се проведат паралелно – едната на ул. “Екзарх Йосиф”, а другата на ул. “Княз Борис I”. Бяхме готови на компромис, проявихме воля за диалог, каквато отговорните органи не споделиха.

Така се стигна до абсурдната ситуация, на 24.10.2019 г. да се проведе първото масово и уж общодостъпно мероприятие – частно шествие в подкрепа на Иван Гешев с осигурена охрана и пропускателен режим, чинно обслужван и охраняван от служителите на СДВР и Жандармерията. Създадени бяха не само кордони със стотици полицейски служители, но и нарочни входящи пунктове, където влизащите в събитието бяха и лица с жилетки – неполицейски служители, посочваха на полицаите кой да се допуска и кой не.

Безпрецедентна ситуация, без аналог в демократичния период.

Същевременно, на останалата част от населението, заявили своята позиция против Иван Гешев, бе грубо нарушено конституционно гарантираното право на мирно събиране и провеждане на мероприятия, заради нежеланието на органите на СО и СДВР да изпълнят законовите си задължения!

Доколкото демонстрациите са мирни – а законни са само мирните събрания – властите нямат правото да забраняват провеждането на което и да е от тях и следва да съдействат на хората така, че да имат равна възможност да комуникират посланията си във времето и на мястото, което са намерили за необходимо, без да са допуска физическо стълкновение между тях.

КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ! МВР и СО обслужиха мафията и Гешев!

Н 24.10 в 9.10 ч. БОЕЦ отидохме в района на сградата на ВСС, който бе тотално блокиран от полицейски части, жандармерия и цивилни чернокачулкови индивиди със зелени жилетки, които разпореждаха на полицията кой да бъде пропускан. Кадрите от тези отвратителни сцени обиколиха медиите и социалните мрежи. ВСС, окупиран от мутри, които разпореждат на полицията да възпрепятства движението и достъпа на граждани до сградата на ВСС, а служителите на МВР чинно изпълняваха заповедите на мутренските бригадири, нарушавайки гражданските права на дошлите да изразят позицията си срещу Гешев. БОЕЦ бяхме посрещнати на един от КПП-тата от петорен кордон жандармерия и полиция, пред които стояха два мутрагена, заобиколени от няколко десетки „батки“ с черни дрехи и качулки. УНИФОРМЕН ПОЛИЦАЙ ни зададе въпроса: „Вие срещу Гешев ли сте или ЗА Гешев, тука пускаме само ЗА Гешев?“. Георги Георгиев от БОЕЦ се представи и заяви, че ние сме “ЗА свобода и справедливост и срещу позорния избор на Гешев“. Полицията заяви, че знае кои сме и няма да ни допуснат, а една от мутрите, която разпореждаше на полицаите, каза: „Тия – не! Махайте ги.“. Последва блъскане от страна на полицията и нападение от групата мутри, които ни бяха заобиколили. Пръв бе нападнат Венелин Иванов от БОЕЦ, като телефонът му бе взет и изхвърлен през улицата. В този момент Георгиев – председател на БОЕЦ изискваше от полицията да се легитимират и представят законна заповед или разпореждане, с което ни се забранява достъпа до сградата на ВСС и се нарушават гражданските ни права. Групата мутри скочи върху него, телефонът му бе изтръгнат и хвърлен и стъпкан на земята, а при опита си да даде отпор и да си върне мобилния апарат, Георгиев бе ударен в гърба и тялото. Това се случва пред очите на униформените служители на МВР, които снимаха през цялото време и стояха безучастно. На призива на Георгиев да се намесят, му отговориха подигравателно: „Ако не ти харесва, подай писмена жалба“!

Това са кадри от събитията пред ВСС сутринта на 24 октомври. Използвани са снимки от други медии и от социални мрежи.

Веднага след като бяхме нападнати и недопуснати да преминем, БОЕЦ заедно с много граждани се насочихме към ул. „Княз Борис I“, където отново бяхме посрещнати с кордон от полиция и жандармерия. Христо Николов, който бе на място, се опитваше да премине и бе избутан от униформените. Георгиев от БОЕЦ поиска от полицаите да се легитимират и да представят заповед, или законно разпореждане за действията си и ограничаване на правото ни на придвижване и мирен протест. НИКОЙ от униформените служители не се легитимира и не отговори на въпросите ни. Напрежението ескалира, събраха се множество граждани.

В този момент, БОЕЦ решихме да поведем гражданите и да отидем на Орлов мост! Водени от стремежа ни да бъдем чути и принудени от действията на полицията и Общината! Тяхна е отговорността за тези действия, а ние направихме необходимото гласът на непримиримите граждани да бъде чут, да свалим медийното затъмнение и да принудим така наречените „медии“ да отразят и нашата позиция! 24-часовата блокада на Орлов мост показа, че непримирими има, че има и решителност и готовност да отстояваме своите цели! Такова нещо не се бе случвало от времето на Виденов и управляващата ни мафия разбра, че гражданското общество е будно!

КАКВО СЕ СЛУЧИ и как се развиха събитията на Орлов мост, ще опишем подробно в друг материал. Това са важни събития, които трябва да бъдат запомнени.

“БОЕЦ” на Орлов мост, 24.10.2019 г. Снимка: ГД “БОЕЦ”

ПРОДЪЛЖАВАМЕ!

На 30 октомври – сряда, от 18.00 ч., БОЕЦ, заедно с колегите от Инициатива „Правосъдие за всеки“, други граждански организации и хиляди непримирими граждани излизаме отново пред Съдебната палата в София, като ще стигнем и до Президентството! „СВЕТЛИНАТА РАЖДА СВОБОДАТА“, това е надсловът на поредния протест срещу избора на Гешев.

Целият материал – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.