Home » Авторски страници

Гешев отговори на “БОЕЦ” чрез сайта на ВСС

2019.10.11 Няма коментари
Spread the love

На сайта на Висшия съдебен съвет бе публикуван отговор на Иван Гешев – кандидат за главен прокурор, на въпросите, официално поставени от “БОЕЦ” за сключените от него споразумения с ОПГ-та и лица, уличени в данъчни измами и източване на ДДС. Конкретно, по така нареченото дело „НЕДОСЕГАЕМИТЕ”. Становището и въпросите на “БОЕЦ” също са публикувани на сайта на ВСС.

Предисторията

На 03.10.2019 г. “БОЕЦ” внесохме във ВСС Становище и въпроси, като правоносители по чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, адресирани до Иван Гешев – единствен кандидат за главен прокурор и до членовете на ВСС. Със Становището и въпросите ни може да се запознаете тук:

http://www.boec-bg.com/archives/2484

На 09.10. Иван Гешев отговаря на ГД “БОЕЦ” чрез писмо до ВСС, като неговият отговор е публикуван след това на сайта на ВСС. Въпросите на “БОЕЦ” са единствените, на които Гешев е отговорил до момента. Отговорът му може да прочетете тук:

http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/i.g.-otgovori.pdf

Няма да коментираме инфантилния стил и комплексарския опит за ирония и сарказъм… “БОЕЦ” сме заявили категорично нашата позиция срещу избора на Гешев и тя е последователна и аргументирана. За последните две години имаме внесени три сигнала срещу прокурор Гешев за негови действия, несъвместими с правото и морала. От мутренското задържане на Иванчева и Петрова, през връзките му с ортака на Ваклин до изявлението му, че не е привърженик на разделението на властите. “БОЕЦ” публикувахме и документи, разобличаващи „професионалната” дейност на Гешев… Пръв за тези срамни споразумения на Гешев заговори следовател Бойко Атанасов, който разкри пред “Биволъ” шпицкомандите на Цацаров за изпълнение на мокри поръчки. През март 2018 г. “БОЕЦ” огласихме официални данни и документи, от които стана ясно, че след 2000 г. над 16 МИЛИАРДА ДДС лева са източени безвъзвратно, като това е само размерът на официално несъбраното ДДС по влезели в сила ревизионни актове на НАП, което по анализи на експерти е до 20% от общия размер на източеното ДДС. Най-важният въпрос след тези разкрития на “БОЕЦ” бе – възможен ли е такъв колосален грабеж в продължение на дълги години, без чадър от страна на институциите и прокуратурата? И последва още по-фрапиращо разкритие. “БОЕЦ” публикувахме официален документ за 2135 СПОРАЗУМЕНИЯ, сключени от прокуратурата с лица и ОПГ-та, уличени в източване на ДДС! И схемата стана ясна. ДДС-арската мафия действа с пълна сила и, ако някой случайно бъде заловен, то прокуратурата сключва споразумение, обикновено с условна присъда (ако въобще се стигне до обвинения), и грабежът продължава с пълна сила! И на този фон зададохме своите въпроси на Иван Гешев, свързани със сключените от него споразумения.

В отговора си той дефакто потвърждава нашите съмнения. От думите му става ясно, че ТОЙ Е ПРЕДЛАГАЛ СПОРАЗУМЕНИЯ на обвинените по делото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ”, които съдът е приел, и в резултат имаме 1 (ЕДИН) осъден ефективно на 2 години затвор (излежани в предварителният арест и освободен след произнасяне на присъдата), 4 лица с условни присъди и с постановление на Гешев е прекратено наказателното производство срещу 8 лица. И разбира се – постигнато е „имуществена санкция” в размер на общо малко над 900 000 лева. Припомняме, че само по едно от делата размерът на нанесената на бюджета щета е за над 1 900 000 лева, а общо в хода на разследванията по „НЕДОСЕГАЕМИТЕ” щетите са в размер на стотици милиони! Така се стига и до 16-те милиарда източено ДДС! Организирана престъпна група източва 360 милиона лева. По следите им тръгва малък екип от независими магистрати – прокурор и следователи. Следват арести и досъдебно производство, в хода на което са събрани огромно количество доказателства и самопризнания за престъпната дейност на групата. Изготвени са обвинителни актове и в този момент идва Гешев, седем месеца след началото, командирован от Господарите. Всичко се обръща с краката нагоре. Започват нови разпити на обвиняемите, вместо да бъдат изправени пред съда. В хода на тези разпити Гешев предлага на обвиняемите споразумения и влиза в пазарлъци с тях. Следва „убийствено” за обвинението разделяне на досъдебните производства, като Гешев прави това по „цвят на папките”, без оглед на съдържащите се в тях доказателства, което предопределя позорния за прокуратурата изход на тези дела.

Публикуваме отново няколко от въпросите, на които Гешев не посмя да отговори до момента:

– КОЙ и защо командирова Иван Гешев от СРП в СГП, включвайки го като наблюдаващ прокурор по делото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ” седем месеца след началото на разследването?

– КОЙ и защо има интерес това дело да приключи със споразумения, а не с ефективни присъди за обвиняемите, за които има категорични доказателства и самопризнания за извършените от тях престъпления против данъчната и осигурителна система, довели до щети за държавния бюджет в особено големи размери?

– Счита ли за успех сключените спорзумения с обвиняемите за условни присъди по негова инициатива, след като закона предвижда за тези престъпления от 3 до 10 години затвор?

– ЧИИ интереси е защитавал прокурор Иван Гешев с направените от него срамни споразумения с лица и ОПГ, уличени в данъчни и финансови престъпления? Интересите на обществото и държавата, или интересите на обвиняемите?

– От какво естество са мотивите на прокурор Иван Гешев да моли съда, заедно с адвоката на обвиняемия, да промени мярката му за неотклонение към по-лека? (БОЕЦ публикувахме документи от това дело, включващи позорните молби на Гешев до съда в интерес на обвиняемите.)

– В какъв размер са щетите за държавата от действията на прокурор Иван Гешев по гореописаните дела, довели до споразумения с обвиняемите и НЕВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на причинените на бюджета щети?

И завършваме в стил „Гешев”.

“БОЕЦ” не вярваме, че колегите на Иван Гешев в СГП са му сложили прозвището „Цветния” заради начина, по който разделя материалите по делата. Не вярваме, че Иван Гешев в качеството му на заместник на главния прокурор е наредил лично на всички районни и окръжни прокуратури, явяващи му се на подчинение, да го подкрепят по списък, като изпратят Становища до ВСС в негова възхвала и подкрепа. Това би било изключително недостойно, срамно и неморално действие. Считаме, че е помолил Цацаров да направи това. НО “БОЕЦ” ВЯРВАМЕ, че Гешев няма да стане главен прокурор…

До дни “БОЕЦ” ще публикуваме всички документи, с които разполагаме, за срамните споразумения на Гешев, като ще направим и подробен анализ на неговите действия, както и на отговора му.

 

Гражданско движение “БОЕЦ”

Целият текст – ТУК

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.