Home » Авторски страници, българи зад граница

Първи общобългарски фолклорен фестивал в Австралия

2019.10.25 Няма коментари
Spread the love

Концерт по случай Първия общобългарски фолклорен фестивал на българските общности в Австралия и Нова Зеландия се състоя в голямата зала на кметството на район Кенсингтън в Мелбърн на 19 октомври 2019 г. Събитието бе открито от временно управляващия посолството на Р. България в Канбера Петър Николаев. Прочетен бе също поздравителен адрес от и.д. председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров. Слово произнесе също Соня Терпстра, депутат в парламента на щата Виктория.

В концерта участваха землячески организации, български неделни училища, фолклорни състави и индивидуални изпълнители от Аделаида (Българско културно-просветно дружество, Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ и фолклорна група „Китка“); Брисбън (Българска асоциация в Куинсланд, танцова група „Здравец“ и певицата Рени Божилов); Канбера (певицата Десислава Ганчева); Мелбърн (Фолклорна група „Хоро“ и певицата Валя Янинска); Сидни (Българско културно и обществено дружество „Родина“, Българско неделно училище „Д-р Петър Берон“, танцова група „Български ритми“ и кавалджията Ивайло Караманлиев), и Окланд (Българско дружество „Св. св. Кирил и Методий“, Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и фолклорен ансамбъл „Български рози“).

Домакин на събитието, което има потенциал да се превърне в традиция, бе фолклорна група „Хоро“, гр. Мелбърн, с ръководител Соня Арабаджиева.

Залата от над 300 души избухваше вбурни аплодисменти след всяко изпълнение на българските фолклорни групи и индивидуални участници, пропътували стотици, а някои и хиляди километри, за да участват в този уникален по своята същност празник, доказващ силата на българския дух. Възхищение буди старанието и положеният труд от изпълнителите, от малки до големи, които на хиляди километри от родината опазват и разпространяват българските традиции и култура.

По време на концерта Ганчо Тасков, български културен деец от Мелбърн, представи благородната си благотворителна инициатива за подпомагане на деца в неравностойно положение.

В концерта се включи и групата „Манасис“ от гръцката общност в града, под чийто съпровод присъстващите се хванаха на традиционни за България и Балканите хора.

Събитието се състоя благодарение на неуморния труд на организаторите, десетките доброволци и на всички участници от различните краища на Австралия и Нова Зеландия.

 

Посолство на Р. България в Канбера, Австралия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.