Home » Авторски страници, Е-Списание

Папа Фрациск на българска земя

2019.05.05 Няма коментари
Spread the love

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна днес в София. В 10.02 часа българско време той стъпи за първи път на българска земя. 

Светият отец, който е придружен от свита от 35 души, най-висши представители на Ватикана, бе посрещнат на летище София от премиера Борисов. След това папата бе тържествено посрещнат от президента Радев в сградата на президентството.

Снимка: БГНЕС

“Радвам се, че се намирам в България – земя с древни християнски корени, стимулираща естественото желание за среща и обмен, както в региона, така и в международната общност” – така папата започна своята реч, обръщайки си към всички българи на площад “Атанас Буров”, пред сградата на Президентството.

Снимка: БГНЕС

“България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада” – каза още той. “Спадът в раждаемостта, съчетан с интензивен миграционен поток, доведе до изоставяне и обезлюдяване на много села и градове, а в същото време са налице и бежански вълни от хора, търсещи спасение от войната, или от бедност, стремящи се да достигнат до най-богатите райони на Европейския континент” – каза папата. “Бог да благослови България, да я пази мирна, гостоприемна, просперираща и щастлива”.

Снимка: popeinbulgeria.gov.bg

По-късно папа Франциск влезе в катедралата “Св. Александър Невски” и се отправи към олтара, посветен на Светите братя Кирил и Методий. Там папата направи лична молитва. В “Св. Александър Невски” папата бе придружаван от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

“Христос Воскресе! Тези думи са твърдение и свидетелство за сърцето на нашата вяра. Христос е нашата надежда, той е жив и върви редом с нас” – така папата се обърна пред пълния с хора площад “Св. Александър Невски” преди молитвата “Царица Небесна” (Regina Coeli) и след като се видя в Синодалната палата с българския патриарх Неофит. “Имах радостта да поздравя и да прегърна преди малко моя брат, Негово Светейшество патриарх Неофит, и митрополитите на Светия синод, в знак на дълбока почит и уважение към Българската православна църква” – каза папата.

Снимка: БГНЕС

“В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана Томина неделя. Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ, и след като е докоснал раните Му, изповядва: “Господ мой и Бог мой!” (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна.” – каза на пл. “Св. Александър Невски” папа Франциск.

Снимка: popeinbulgeria.gov.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.