Home » Авторски страници

Главният прокурор да проучи къщата в Барселона. Изявление на Елена Йончева и сигнал на Петър Пенчев

2019.05.18 Няма коментари
Spread the love

„Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички необходими документи и ще му ги предоставим”. Това заяви в гр. Хасково водачът на листата на „БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева. Тя подчерта, че една от битките на левицата не само в България, но и в Европейския парламент, е борбата с корупцията.
„Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона”, заяви тя.
По думите й 1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а впоследствие и нейният баща Георги Йовчев.
Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.“
– из публикация на в. „Гласове“. В публикацията се каза още, че заедно с юристи Елена Йончева подготвя сигнал до главния прокурор с документи, проследяващи произхода на парите.

По същия въпрос, за т.нар. къща в Барселона, главният Сотир Цацаров вече е бил сезиран от Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово „Анна Полинковская“. До главния прокурор е изпратен следният сигнал:

До Сотир Цацаров
Главен прокурор

СИГНАЛ

ОТНОСНО: За една къща в Барселона – Испания, с какви средства е купена от офшорна фирма. Наличие на Организирана Престъпна Група

Уважаеми господин Цацаров,

Молим да извършите проверка на следните факти, изнесени публично в централни медии.

1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а впоследствие и нейният баща Георги Йовчев.

Тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис. Лесно се проследява пътят на тези пари и свързаните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на

Бойко Борисов за кмет на София – 2005 г.

Вторият човек е негов съдружник – Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“.

Третият човек е Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД. Господата Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD в България. Съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings”, чиито собственици

са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г. Едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

Настояваме, уважаеми г-н Цацаров, под Ваше лично наблюдение, да се извърши проверка на тези лица и фирми , както и да се изиска от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания.

С уважение:

Петър Пенчев
Член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.