Home » Авторски страници

Фотодокументална изложба в Кюстендил за Босилеградския погром

2019.05.17 Няма коментари

В рамките на отбелязването на 102 години от Босилеградският погром, КИЦ „Босилеград“ и Македонският научен институт – научно-информационна група “Кюстендил”, с любезното съдействие на Общински театър – Кюстендил, представиха вчера във фоайето на театъра фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско – 15-16 май 1917 г.“

Авторът на изложбата доц. Ангел Джонев представи изложбата и подробно описа мародерстването на разбойническата чета на сръбският поручик Коста Милованович Печанац, която на 15-16 май нахлува на територията на Царство България и в Босилеградско убива 35 души, опожарява 317 къщи и нанася щети за 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов говори за необходимостта от преоценка и преосмисляне на историческите събития, които превръщат българите в Сърбия в заложник и жертва на лошите сръбско-български отношения. Отбелязването на трагичните исторически събития и отдаването на почит на жертвите трябва да доведе до национално помирение между българи и сърби, което значително може да облекчи и положението на българското малцинство в Сърбия.

Самата изложба досега е представяна в КИЦ „Босилеград“, в Народното събрание в София, в Дупница и сега в Кюстендил.

ГЛАС ПРЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.