Home » българи зад граница, Е-Списание

„България от край до край“: Пази ли се българското в чужбина?

2019.04.03 Няма коментари
Spread the love

Поредицата на БНТ „България от край до край” засяга в първия епизод на осмия си сезон темата за българите зад граница и пазят ли се българските корени, език, песни и традиции в чужбина. Има ли българско възраждане по света, на фона на демографската криза в страната и разпиляването на българския народ? В епизода е отразено и Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия.

Снимки: Скрийншот от видео на БНТ

„В дни на демографска криза в България се опитваме да разберем пази ли се българското в чуждите земи, които в последните десетилетия се превърнаха в дом на толкова много български емигранти. Ще се трогнете от примерите за това колко ценни са за нашите сънародници в чужбина езикът, песните и традициите ни. Ще си отговорим на въпроса: случва ли се българско възраждане в сърцето на света.

В първия епизод от поредицата „Духът на света“ за зрителите на обществената медия врати ще отвори най-голямото българското училище във Виена – „Св. св. Кирил и Методий“. Един от героите на предаването е младеж, израснал в австрийската столица, който обаче вижда бъдещето си в България.“ – така накратко е отразена темата на първия епизод в сайта на БНТ.

Предаването, излъчено по БНТ на 31 март, може да се види в сайта на националната телевизия ТУК.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.