Home » Авторски страници

Има ли знак? Пожарът в Нотр Дам на Велики понеделник

2019.04.17 Няма коментари

…След това дойде едно нищо,
което яде пясък.
След него дойдох аз и започнах да ям ехото.
Ехо на какво?
Ехо на „не знам какво”.

Никита Стънеску

Снимка: Investor.bg

Симптом, ехо, знак (sema), семантика на какво е това? – пожар в “Нашата Богородица” в Париж (Notre-Dame de Paris) на Велики понеделник, началото на католическата Страстна седмица – Седмица на страданията на Иисус Христос. Катедралата, озвучена от камбаната на Квазимодо и от любовта на Есмералда, превърнала се в легенда от романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица”.*

„Напомняне: френски католически църкви бяха ОСКВЕРНЕНИ седмици преди пожара на Катедралата Notre Dame“ (Reminder: French Catholic Churches Were Being DESECRATED Weeks Prior To Notre Dame Cathedral Fire) – това е заглавието на статия, публикувана на 16 април 2019 г. във вестник Clover Chronicle, чийто девиз е: „Във времето на глобални лъжи, казвайки истината, правиш революционен акт“.

Има нещо много тревожно наистина в серията от пожари, вандализъм и оскверняване на десет католически църкви във Франция само през февруари 2019 г., някои от тях: 4 февруари 2019 г.: St. Nicholas Catholic ChurchHouilles, Yvelines – статуята на Дева Мария е разбита в земята, олтарният кръст и трон са потрошени; 5 февруари 2019 г.: Saint-Alain Cathedral – Lavaur – кръстове и статуи, разбити на парчета; 6 февруари 2019 г.: Notre-Dame des Enfants – Nimes – погром над инвентара, изобразяване с екскременти кръст на стената; 9 февруари 2019 г.: Church of Notre-Dame de Dijon – пълен погром във вътрешността на храма. На 17 март 2019 г. е опожарена втората най-голяма парижка църква Saint-Sulpice. И не само погроми.**

Каквито и да са причините, пожарът отново ни напомня, че трябва да мислим и действаме системно и симетрично. А не само съболезнователно, декларативно и евроатлантически. Сега като виждаме ужаса от пожара, би трябвало да търсим причините му в дълбоките корени на все по-комерсиалната и милитаризирана цивилизация, в която „човек е изгубил душата си“ (както писа проф. Теодор Розак в книгата си When the Wasteland Ends, 1972).

Едни от предшествениците на пожара в Notre-Dame de Paris може да са и “демократичните”, варварски бомбардировки на Белград, Нови Сад, Ниш и други градове на Югославия преди 20 години – от 24 март до 10 юни 1999 г. – пак в навечерието на Възкресение Христово. И цинизмът, изписан върху бомбите на американските самолети: „Нашият подарък за вашия Великден!” Нещо като „Майната му на православието!“ – цинизъм, изречен от един български атлантически ястреб.

И всичко това остава ненаказано – липсата на възмездие за агресия ражда нови агресии, трансгресии и пангресии.

И какво – ???? – се промени към добро, към мир на Балканите от това, че в предизборната си кампания Доналд Тръмп каза: „Бомбардирането на сърбите беше голяма грешка. Сърбите са много добри хора. За съжаление администрацията на Клинтън им нанесе доста злини, както и на целите Балкани, от които направиха хаос”.

И какво – ???? – ще се промени към добро, към мир в света, на Балканите и в Черно море от това, че президентът Тръмп написа в Twitter: „So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Must act quickly!“ А президентът Макрон: “Тъжен съм тази вечер като виждам тази част от нас да гори“.

„Президент Еманюел Макрон, който всъщност е марионетка, кукла на германския канцлер Ангела Меркел“ (“President Emmanuel Macron, who is essentially German Chancellor Angela Merkel’s puppet”) – “Вярвате ли му?”, запита „Детелината“ (Clover Chronicle).

Ехо на какво е всичко това?

Ехо на „не знам какво”.

Все пак, липсата на възмездие за агресия ражда нови агресии.

ХВАЛА на френският милиардер Франсоа-Анри Пино – собственик на модните къщи “Гучи” и “Ив Сен Лоран”,  който пръв даде 100 милиона евро за възстановяването на Notre-Dame de Paris! И на другите богати и бедни хора, които го последваха! И, разбира се, на Жан-Марк Фурние – свещеник на парижката пожарна бригада, който се хвърли в горящата Катедрала и спаси Трънения венец на Христос!

Жан-Марк Фурние, който спаси от пожара Трънения венец на Христос, е помагал и на жертвите при терористичната атака в Париж през 2015 г. Снимка: KTO Television

.

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————————-

* Броят на посетителите в Катедралата е 15 милиона годишно. Нарича се „културен туризъм“, въпреки че Иисус Христос отдавна изгони търговците от Храма. Цените за вход с професионален гид са 9 евро, с посещение на кулите – 29 евро. Въпреки или поради провеждащият се ремонт, пожарът може да е станал и заради това, че френските власти, увлечени в мегало-евроцентризма и борба с жълтите жилетки, не са инвестирали навреме за поддържане на архитектурната стабилност на Катедралата.

** На 21 май 2013 г. Доминик Венер, френски писател и историк, се самоубива публично в близост до олтара на “Парижката Света Богородица”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.