Home » Авторски страници, Е-Списание

Как съдят президентите си в Корея

2019.04.06 Няма коментари
Spread the love

Днес е 6-ти април 2019 година и се навърши една година от присъдата над експрезидента на Южна Корея.

Първоинстанционният съд в Сеул отсъди 24 години затвор и глоба от почти 17 милиона щатски долара за първата жена президент в историята на страната – Пак Кън Хе.
По този повод край летището в Чикаго и на много други градове в САЩ бяха поставени рекламни пана с надпис “Свобода за невинния президент ПАК” (вж снимка).

Ето какво четем в Уикипедия:

Пак Кън Хе (Park Geun-hye) е родена на 2 февруари 1952 година в Тегу в семейството на Пак Чон Хи, офицер и бъдещ дългогодишен диктатор. През 1974 година получава бакалавърска степен по електроинженерство в Университета „Соган“ в Сеул, след което заминава да продължи обучението си в Гренобълския университет. Година по-късно се връща в Корея, след като майка ѝ е убита, и поема функциите на първа дама до края на управлението на баща си през 1979 година. В края на 90-те години започва самостоятелна политическа кариера и през 2004 – 2006 и 2011 – 2012 година оглавява дясната партия „Сенури“.
През декември 2012 г. Пак Кън Хе е избрана за президент. Встъпва в длъжност на 25 февруари 2013 г. На 9 декември 2016 г. е отстранена от длъжността си след импийчмънт, а на 10 март 2017 г. окончателно е свалена от президентския пост с решение на Конституционния съд.

Политическият скандал от 2016 г., по време на президенството й:
През октомври 2016 г. става ясно, че по време на управлението президентът Парк Геун-хе е била повлияна от близки приятели, които в много случаи й диктували важни политически решения и имали достъп до секретни документи. В Корея отдавна се чуваше, че президентът игнорира мнението на членовете на администрацията и експертите, консултирайки се с някои малко известни хора.
След отстраняването й от президенсткия пост, на 30 март 2017 г., е арестувана от полицията. Причината за ареста са наказателните обвинения, които бяха повдигнати срещу нея по време на процедурата по импийчмънт (корупция, злоупотреба с власт, незаконен натиск върху бизнеса и разкриване на държавна тайна на Южна Корея), които бяха дадени във връзка със загубата на политически имунитет на Пак.
На 6 април 2018 г. е осъдена от първа инстанция на 24 години затвор и глобена 18 милиарда (16,8 милиона щатски долара).
На 20 юли 2018 г. съдът я намери за виновена и за присвояване на публични средства и намеса в парламентарните избори през 2016 г., като по този начин добави към присъдата още осем години затвор. Общият затвор стана равен на 32 години,
През август 2018 г. Апелативният съд в Сеул промени присъдата и окончателната присъда е 25 години затвор и глоба от 17,8 милиона долара.

Ще припомним, че много други държавни ръководители на Южна Корея често са завършвали земния си път след атентати или с присъди. А шестнадесетият президент на страната Но Му извършва живота си със самоубийство на 23 май 2009, скачайки от скала.
Оставил е предсмъртна бележка, в която се извинява, че е “причинил страдание на много хора».

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.