Home » Авторски страници, българи зад граница

АБС в Р. Чехия до новия български посланик

2019.04.07 Няма коментари

От името на 9 български сдружения в Р. Чехия, председателят на Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия е изпратил на 1 април т.г. писмо до новия български посланик в Прага, г-н Йордан Първанов. В писмото се казва: 

“На основание на стенограма от заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина при НС на Р. България от 26 юли 2017 г., относно ползване на сградата, намираща се на ул. „Америцка“ 28 в гр. Прага, Р. Чехия, и в дух на коректност и лоялност към собственика на имота и запазването целостта на по-голямата част от българската общност в ЧР, независимо от водения спор, си позволявам да се обърна към Вас със следното предложение:
– Стартиране на конструктивни разговори, целящи достигане на съвместно Споразумение за оптималното използване на сградата от цялата българска общност в гр. Прага и страната, заедно с предлагането на правна форма за взаимоотношенията със собственика на обекта.”

Следва целият текст на писмото.

До

Н. П. господин Йордан Първанов
извънреден и пълномощен Посланик
на Р. България в Чешката република

Уважаеми господин Посланик,

От името на председателите на 9 български граждански сдружения в Р Чехия, членове на Асоциацията на българските сдружения в ЧР (АБС), със седалище на ул. „Америцка“ 28, гр. Прага, Ви поздравявам с встъпването Ви в длъжност, като Ви желая крепко здраве и успешен мандат!

Асоциацията представлява по-голяма част от българската диаспора, законно регистрирана и официално призната от чешките държавни институции. Явявайки се правоприемник на първата организация на българите на чешка територия, АБС с право се гордее с почти 140-годишна история, през която работи за утвърждаване на българските традиции и чувство за национална принадлежност. Същевременно, в многогодишната си дейност Асоциацията винаги е подкрепяла и продължава да подкрепя българските официални институции в Р. България, както и изнесените им представителства зад граница.

На основание на стенограма от заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина при НС на Р. България от 26 юли 2017 г., относно ползване на сградата, намираща се на ул. „Америцка“ 28 в гр. Прага, Р. Чехия, и в дух на коректност и лоялност към собственика на имота и запазването целостта на по-голямата част от българската общност в ЧР, независимо от водения спор, си позволявам да се обърна към Вас със следното предложение:

– Стартиране на конструктивни разговори, целящи достигане на съвместно Споразумение за оптималното използване на сградата от цялата българска общност в гр. Прага и страната, заедно с предлагането на правна форма за взаимоотношенията със собственика на обекта.

В очакване на Вашия коментар, като се надявам на благотворно сътрудничество.

01.4.2019 г., С уважение:

гр. Прага Кирил Беровски,

Председател на Асоциацията
на българските сдружения в ЧР

———————————————————————————————————

Бел.ред.: Повече по темата за Българския дом в Прага и за казуса с воденото дело от Министерството на външните работи на Р. България с българските организации, които обитават този дом, може да се види в сборна тема на нашето издание ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.