Home » Авторски страници

In Memoriam Огнян Цеков

2019.04.05 Един коментар
Spread the love

На 4 април 2019 г. в София, на 66-годишна възраст, е починал ОГНЯН ЦЕКОВ, единственият останал жив член на ръководството като Секретар на Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ) с патрон ИЛИЯ МИНЕВ.

Идеалист – неспирен търсач на справедивост за хората, противник на всички партийни диктатури, репресиран от Държавна сигурност.

Поклонението ще се извърши в дома му в Монтана на 6.04.2019 г. (събота), от 11 до 13 ч. местно време. Погребението ще бъде от 13 ч. в кв. Мала Кутловица.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Стефан Иванов:

“Загубихме един приятел и съмишленик! Бог да прости Огнян Цеков (в средата на снимката по-долу). Той е учредител и Секретар на първата легална организация за съпротива срещу комунистическия режим – Независимото дружество за защита правата на човека, основано от Илия Минев в гр. Септември през 1988 г.

Отидох да го видя в болницата, преди да го качат на операция. Не се сбогувахме, а си взехме довиждане. Не вярвам, че няма да го видя повече.

Ние продължаваме, Оги, а ти ще помагаш отгоре!”

Джорджо Паши:

“За съжаление, един от моите многобройни фейс приятели Огнян Цеков е починал по нелеп начин. Аз дори и не знаех за историята му в НДЗПЧ и близостта му с Илия Минев.

Праведниците, които Бог праща между нас, много често си живеят тихо и скромно. Най-често са забравени и пренебрегнати. Те не са нагли, дебели и оядени от власт, нямат апартаменти с асансьори със златни копчета, не живеят в луксозни блокове, не си купуват ръкавели, поръчани специално за себе си.

Затънали в своите проблеми и его, забравяме за тях. Те са важен пример за живот на праведници, на които “им пари под краката” и не приемат несправедливостите на този грешен свят, в който живеем, и ОТКАЗВАТ да играят игрите на дявола. Този човек е живял в борба против системата и в крайна сметка умря пак от системата, и сега спечели Живот в нетление извън нея.

Покой Вечен дай му, Господи, и светлина вечна да го озари. Да почива в мир. Амин.”

.

One Comment »

  • Соня Йордан Данева-Ковачева said:

    Поклон пред начина, по който е успял да живее г-н Цолов! Тези,които нарекоха “бивши хора” себеподобните си, са му отказали и адекватната медицинска помощ …

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.