Home » Авторски страници, политика

Бразилия иска да възроди връзките си с България

2019.02.14 Няма коментари
Spread the love

Екатерина Захариева и Ернесто Араужо. Снимка: МВнР

“Бразилия би искала да възроди връзките си с Европа, включително и с България.” С тези думи бразилският външен министър Ернесто Араужо се обърна към българския си колега Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на МВнР. Двамата разговаряха във Варшава, в рамките на Конференцията за насърчаване и изграждане на мира и сигурността в Близкия Изток.

“Хилядите българи в Бразилия, концентрирани основно в Сао Паоло, могат да бъдат мост между нашите две страни” – изтъкна Захариева и заяви, че България е пример за място на етническо и религиозно мирно съвместно съжителство, каквото е и посланието на Варшавската конференция.

Араужо и Захариева обмениха идеи от опита на двете страни в устойчивото земеделие, развитието на туризма и опазването на околната среда. Те обсъдиха и въпроси от международния дневен ред, сред които и кризата във Венецуела.

Българският външен министър представи кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Двамата министри се договориха да си обменят опит в предприсъединителния процес.

Захариева покани Араужо на посещение в България, който прие поканата. Двамата се договориха да работят за подписване на спогодба за трансфер на осъдени лица и за споразумения за разрешаване на членовете на семействата на дипломати да работят в приемащата страна.

България и Бразилия установяват консулски отношения през 1922 г., а през 1934 г. и дипломатически отношения. От 1961 г. имат дипломатически представителства.

Бразилия традиционно заема първо място в търговията на България с държавите от Латинска Америка и Карибския басейн, но през последните няколко години се наблюдава тенденция към спад в обема на двустранния стокообмен – $49.00 млн. за 2017 г., се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.