Home » Авторски страници

10-те “божи” заповеди на парите

2019.02.14 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Emaze.com

Близо до всеки мегаполис или столица има предградия – резервати за богатите двуноги. В Лос Анджелис това е Бевърли Хилс, в Лондон – Аскот, в Париж – Ньой сюр Сен, в Берлин – Грюневалд, а в Москва – Рубльовка, с най-многото милиардери накуп в света – над 100. Дори и къде по-скромната София си имаме Банкя. С големи и красиви къщи и резиденции, с поддържани от градинари паркове и градини, със скъпи коли, без никакво простолюдие или имигранти наоколо. За този елитен слой на обществото се носят легенди, услужливо мултиплицирани от жълтата преса. Екскурзоводите на туроператорите ги разказват на туристите, разплескали носове по стъклата на автобусите, с оцъклени очи, вторачени в именията на богаташите и знаменитостите. Всъщност, зад високите огради са видни само покривите на постройките. А между туристите и обитателите на луксозното „гето” зее огромна пропаст. И тя е не само имуществена, но и културна.

Съществува мнение, че парите правят човека свободен. Но е по-скоро обратното, защото те неумолимо диктуват как да се живее. Големите пари категорично изискват притежателите им да се прекланят пред тях и да им бъдат слуги. Защо и най-скромният притежател на големи пари желае да живее в подобно гето? Та нали знае, че не може да съхранява там диамантеното колие на жена си, защото професионалните крадци са изумително сръчни, хитри и дръзки. Че ще плаща десеторно по-скъпо за храна в местния баровски ресторант. Че съседът му ще изсече красивите борове и ще вдигне триметрова ограда, за да му закрие хубавата панорама. Та нали за същите пари би могъл да купи подобен имот в Лондон, Париж или Виена? Обитателите на „гетото” доброволно се тормозят в задръстванията, пътувайки от резиденцията си до офиса, когато избират дрехи за себе си и съпругите си, мястото на дома или почивката си по общоприетия за тях стандарт.

Те не живеят само, за да се наслаждават на удобствата, да обичат и да бъдат обичани, да отглеждат деца, да се осъществяват в работата, в секса, в спорта, да се издокарат в маркови дрехи и да се разхождат спокойно на чист въздух. Не го правят от незнание и мазохизъм, а точно обратното – за да влязат в условията на жестокото състезание с всички и, в крайна сметка, или да загинат, или да станат по-силни. Те трябва задължително да спечелят състезанието на живота си. Да се издигнат над околните и по някакъв начин да ги принизят.

Парите са “БОГ” и религия, на който отдавна се кланяме всички. И този “БОГ” е изсякъл скрижалите с 10-те си заповеди, на които свърхбогатите се подчиняват безпрекловно:

1. Парите са алфа и омега, начало и край. С Парите започва всичко и всички се стремят към Парите. Единствената истинска причина за всичко са Парите. Единственият истински резултат са Парите. Дори славата има значение само като средство да получиш Пари. Ако си известен, но беден – тежко ти!

2. Човекът с Пари и човекът без Пари са различни. Разликата между тях е непреодолима, както е непреодолима пропастта между просветения и неукия, между благословения и прокълнатия. Въпросът е само в граничната сума, след която думата „ПАРИ” трябва да се пише с главна буква. Преди години това беше милионът. Сега е МИЛИАРД! Но милиардът не бива да се споменава напразно. Защото Парите може да се разгневят. Преди години, твърдят, че Илия Павлов неблагоразумно казал: „Който няма милиард, да върви на майната си”. Горко му! Защо е казал това? Да не би да е поставил тшестлавието си над Парите? Горко му на тшестлавния!!!

3. Не си струва да харчиш пари за нищо друго, освен, за да спечелиш отново Пари. Нито за жени, нито за мъже, нито за старци, нито за деца, нито за сълзи, нито за радост. Пари могат да се жертват само за Пари, та Парите да се върнат стократно умножени. И, ако дойдат при теб и ти кажат: „Ние сме от благотворителен фонд”, попитай: „Кой те благослови?”. И дай пари само на благословения ОТГОРЕ!

4. Посветеният никога не дава пари на обикновените хора. Това означава да оценява някаква тяхна мъка или радост по-високо от Парите. Защото Парите могат да се разгневят. Посветените, които имат Парите, трябва да пазят Парите. За това е по-добре да изхарчиш десет хиляди за проститутка, отколкото да дадеш хилядарка на сиропиталище. Защото проститутката се полага на посветения, а на кого е сиропиталището? Нека за сиропиталището жертват Пари тези, които нямат Пари.

5. Не връщай Пари! Горко на онзи, който връща. Защото няма нищо, по-ценно от Парите. Пари могат да се върнат само с цел да се върнат при теб, умножени по друг начин. Мъдрите знаят за какво да харчат Пари. За какви дрехи, за каква храна, за каква вода. А ако ти не знаеш, горко ти, защото си глупак и Парите ще ти бъдат отнети. Горко на онзи, когото обикновените хора ще видят в туристическата класа на редовен полет. По-добре да не се е раждал!

6. Открадни! Мъдрият си позволява разкош, за да покаже колко е откраднал! Ако си можел да откраднеш и не си откраднал, дали това не означава, че поставяш честността и законите над Парите? Парите ще се разгневят. Богатите знаят един за друг, че всички са крадци. Но не говорят за това, защото иначе ще излезе, че този, който говори, цени истината повече от Парите. За това трябва да се мълчи умно. И Парите ще се умножат.

7. Не се съблазнявай от прекрасното и възвишеното. Изкуството, науката, занаятите са само функция на Парите. Без Парите, един творец не би могъл да създаде дори празно пространство. А Парите ще привлекат всеки творец.

8. Всичко се продава. Всяка вещ и всеки човек. Всеки, който не се продава, е еретик. Призванието на мъдрия е да покаже на еретиците, че те не просто се продават, а се продават евтино, дори по-евтино, отколкото си мислят.

9. Не убивай! Парите са милосърдни. Щом можеш да купиш, защо трябва да убиваш? Това е прекалено скъпо. Но, ако да убиеш е по-евтино, отколкото да купиш, тогава задължително убий! Всъщност, мъдрият винаги предпочита клеветата пред убийството. Парите са милосърдни!

10. Парите винаги намират „своите” хора по собствено желание. Никой никога не е смогвал да печели големи Пари само по свое желание и против волята им. И ако Парите са те избрали, пази ги! Ако ги изгубиш, няма да ги върнеш. Парите на никого и никога не се ДАВАТ повторно.

 

Светослав Атаджанов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.