Home » Авторски страници, българи зад граница

По инициатива на Генералното консулство, улица в Ню Лексингтън с името Макгахан

2019.01.12 Няма коментари

Генералният консул Иван Анчев и администратор Глен Пауъл държат решението за именуваната на Макгахан улица в Ню Лексингтън.

Генералното консулство на Р. България в Чикаго има удоволствието да уведоми, че на свое заседание на 17 декември 2018 г. Общинският съвет на гр. Ню Лексингтън, Охайо, е взел решение да ПРЕИМЕНУВА Town Hall Ave. в града на JANUARIUS MACGAHAN AVE.

Решението е валидирано с Резолюция № 18-22 от 7 януари 2019 г. Промяната на името на улицата е по инициатива на Генералното консулство на Р. България от м. септември 2018 г. (писмо рег. № Кл-07-384-2/04.09.2018 г.) и е подкрепена от местната американска фондация „Макгахан”.

Новоименуваната улица се намира в самия център на града, между старата и настоящата сграда на градския съвет, пожарната и местната библиотека. В единият край на улицата е църквата First United Methodist Church, където през последните години, с нарастване броя на участниците, се провеждат традиционният обяд и презентация, в чест на делото на Макгахан.

Статуята на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън. (Снимката е направена по време на юбилейния фестивал в чест на Макгахан, който се проведе миналата година.)

На 200 м от улицата е и статуята на Макгахан в центъра на града, дело на скулптура проф. Любомир Далчев.

Табела на Town Hall Ave., която се преименува на JANUARIUS MACGAHAN AVE.

По време на своето посещение в Ню Лексингтън на 10 януари 2019 г. генералният консул Иван Анчев е договорил с градската управа официалното откриване на улицата да се състои по време на ежегодния фестивал в чест на Макгахан, който се провежда вече 40 години в града. През 2019 г. фестивалът ще се проведе на 8 юни (събота), като Генералното консулство изразява надежда за масово присъствие на сънародници по повод откриването на улицата.

Ню Лексингтън, Hall Building в стария град

.

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.