Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Украйна честват Ботев. Поздравителен адрес

2019.01.06 Няма коментари

Уважаеми сънародници,

В началото на годината, освен традиционните празници, ние, българите, имаме още един празник, като честваме годишнината от рождението на Христо Ботев. За Христо Ботев може да говорим като за поет, като за публицист и като за революционер. С всичко това може да опишем един от най-изявените национални герои на България. След себе си той оставя творческо наследие, което е актуално и днес. Христо е символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България.

През живота си Христо Ботев живее извън България. След завършването на калоферското училище, той започва да учи в Одеса, след което работи като учител в бесарабското българско село Задунаевка и в град Измаил. Далеч от роднините си, но сред свои хора, Ботев се проявява като поет и в Одеса пише първото си стихотворение „Майце се“.

Христо Ботев оставя дълбока следа в историята ни. Нека продължаваме да култивираме националното самосъзнание и да се съхраняваме като народ! Имаме достойни примери, нека се насочим към достойни дела. Бъдете здрави и пазете родното!

С уважение,

Колективът на Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.