Home » Авторски страници

Препоръки към българските граждани след отмяната на военното положение в Украйна

2018.12.27 Няма коментари
Spread the love

Петро Порошенко обяви вчера прекратяване на военното положение в Украйна. “Това е моето официално решение”, каза той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Снимка: БГНЕС

По информация на българското посолство в Киев, след отмяната на военното положение в десет области в Украйна, считано от 14:00 ч. на 26 декември 2018 г., може да се смята, че за българските граждани, които преминават или посещават Украйна, отпадат рисковете от ограничаването на техните права и свободи – съобщи пресцентърът на МВнР.

По-конкретно може да се приеме, че отпадат рисковете от ограничения на правото на свободно придвижване, на правото на неприкосновеност на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, както и ограничения в свободата на мисълта и словото, изразяване на убеждения, неприкосновеност на личния живот и жилище.

Въпреки това обстановката в Украйна остава напрегната, поради отпадане на ограниченията за организиране на протести, политически митинги и развиващите се църковни протести.

В тази връзка Министерството на външните работи на Р. България препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Украйна или планират да посетят страната, да продължат да предприемат следните мерки:

– Да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства в Украйна като посочат периода, мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

– Да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и да избягват участие в такива;

– Да следят постоянно обстановката и медиите в Украйна за получаване на актуална информация за случващото се;

– Да следват инструкциите на местните власти, включително полицейски патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с Българското посолство в Киев на телефони +38044 2354389; +380442352202 и дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672, както и с Генералното консулство на България в Одеса на телефони +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58, за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048;

Военното положение беше валидно за десет области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.