Home » Авторски страници, литература

Любовта се пие до дъно

2018.12.01 Няма коментари

Николай Гюлев (1942-2017)

.

Любовта се пие до дъно. До връх.
Без условности. Без условия.
И така – до последния дъх.
Инак, приятели, за какво ви е?

Някакви заместители,
дето само на тъмно виреят.
Неусетно ще се наситим
и еснафски ще заживеем.

Няма да има светла лудост.
Няма да има нежен взрив.
Няма да има помен от чудо.
А тогава защо да съм жив?

 

Николай Гюлев

—————————————————————————————

* Авторът е роден в Гюмюрджина, Беломорска Тракия, израснал е в Кърджали, където прави първите си поетически опити. Живее в Пловдив от 1970 г. до смъртта си. Завършил е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, работил е като журналист в централни и местни издания. Автор е на 13 стихосбирки, първата от които, “Някъде в нас е светлината”, излиза през 1970 г., а последната, “И все пак” – през 2014 г. Книгата му “Небесен огън”, излязла през 1986-та, е обявена с. г. за най-четената стихосбирка, наред с книги на Екатерина Ненчева, Недялко Йорданов и Първан Стефанов. Стихосбирката му “Убежище” е отличена от Дружеството на писателите в Пловдив за най-добра поетична книга за 2001 г. Носител е на Национална литературни награда от Яворовите дни в Поморие. Дългогодишен член на дружеството на писателите и ръководител на литературен клуб “Младост” в Пловдив. Негови творби са превеждани на унгарски, руски, турски и молдовски езици. Преводач на руски поети в антологията “Бели нощи над Нева” и на романа “Носач на вода” на латвийката Илзе Идране.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.