Home » Авторски страници

Синдикат “Защита”: Законопроект подготвя фалит на „Български пощи“

2018.09.05 Няма коментари
Spread the love

По време на гладната стачка на Златка Младенова от „Български пощи“ ЕАД, заявихме, че с лошото управление държавното дружество се води към фалит.

За най-голямо съжаление, явно, ще се окажем прави.

На сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е публикуван за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги, като проектът трябва да влезе в сила от 01.01.2019 г. В мотивите за изготвянето на проекта се посочва, че целта е „постепенно преодоляване на изоставащото с две години компенсиране на пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга (УПУ)“. От този текст следва, че „Български пощи“ ЕАД се компенсира за нетните разходи, възникващи от задължението за предоставяне на УПУ с цели две години закъснение!!!

„И всичко хубаво свършва дотук.“

От изложеното по-долу се вижда ясно, че се подготвя нов сериозен финансов удар срещу „Български пощи“, което и в момента не е в цветущо състояние.

Явно целта на тези, които са правили този законопроект, е държавното дружество на бъде доведено до неизбежен фалит. След това – концесия, защото знаем, че не може да бъде приватизирано. Или пък, просто да бъде разчистен пътят на конкуренция и на някой „свой“ човек, на когото да бъде подарено имущество за милиарди, с което разполага „Български пощи“.

С една дума – грабежът на България продължава!

Както винаги „кучето е заровено“ в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги.

Съгласно текста на § 55 от проекта „Параграф 20, т. 3 относно създаването на ал. 6-10 в чл.29 влиза в сила от 01.01.2020 г.“ В тази връзка възниква логично възниква въпросът: Защо авансовото превеждане на компенсацията за нетните разходи (представляващи несправедлива финансова тежест), възникващи от задължението на „Български пощи“ ЕАД за предоставяне на универсалната пощенска услуга, ще влезе в сила от 01.01.2020 г., а не от 01.01.2019 г.? Отговорът е ясен – за да бъде ударен финансово държавният пощенски оператор!!!

Съгласно изискванията на § 56 от проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги, „компенсациите за 2018 г. и за 2019 г., определени по реда на чл. 29, ал. 4, се превеждат разсрочено през следващите 5 бюджетни години, като се планират в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията“. Това означава, че компенсацията за 2018 г. и компенсацията за 2019 г. ще се превеждат разсрочено на „Български пощи“ ЕАД до края на бюджетната 2024 г.?!! И тук ясно се вижда целта: да се увеличи закъснението за компенсирането на държавния пощенски оператор, предоставящ УПУ. И това ако не е финансов удар срещу дружеството, здраве му кажи!!

В проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги се запазва текста на чл. 29, ал. 4, съгласно който “размерът на компенсацията се определя със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година“. Това означава например, че Законът за държавния бюджет на Република България би могъл да определи компенсация на „Български пощи“ ЕАД за съответната година в размер на 1000 лева, което би довело търговското дружество до финансова несъстоятелност!!! Вносителят на законопроекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги не е си ли е задавал въпроса: дали този текст не противоречи на европейската нормативна база, регламентираща определянето на компенсациите за услугите от общ икономически интерес?!!

На този етап единствено от НС „Защита“ реагирахме и изложихме становището си пред главния изпълнителен директор на дружеството и пред министъра на транспорта и съобщенията (в оставка).

А становището ни е категорично – този законопроект трябва да бъде задължително преработен, а тези, които са го изготвили, очевидно мястото им не е там, където са в момента, трябва незабавно да си подадат оставките!

Московски вече е в оставка, но трябва да бъде последван и от ресорния заместник-министър Димитър Геновски, който явно приветства заробването на „Български пощи“!

Отново ще информираме българския премиер за подготвяния финансов удар срещу „Български пощи“. Надяваме се, този път да обърне сериозно внимание на подготвяния дързък обир на държавни ресурси.
Ще алармираме и Комисията по транспорта и съобщенията в Народно събрание, да не бъде допуснато този законопроект да мине в този му вид.

Ако се наложи, ще призовем и всички пощенски работници и служители да излязат на протест против умишления фалит, към който се води „Български пощи“ и в защита на работните си места и доходи.

В противен случай 2019 г. се очертава да бъде най-черната година в историята на „Български пощи“, включително и за над 9000-те работещи в едно от най-големите държавни предприятия!

.

Национален синдикат “Защита”

Фейсбук страница на синдиката – тук

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.