Home » българи зад граница, Избрано

Варненецът Искрен Пеев ръководи експедиция на студенти от “Импириъл Колидж” в Средиземно море

2018.09.27 Няма коментари
Spread the love

Валери Великов, БНР

Четирима студенти от “Импириъл Колидж” в Лондон са на експедиция с яхта в Средиземно море. Целта им да изследват замърсяването с пластмаса на водните басейни. Ръководител на експедицията и капитан на яхтата е варненецът Искрен Пеев.

Снимка: Искрен Пеев

В момента четиримата са на гръцкия остров Милос. Те очакват подобряване на времето, за да продължат експедицията си. Тя е организирана по идея на самите студенти, а финансирането е осигурено от „Импириъл Колиндж”.

Експедицията трябва да приключи в средата на месец октомври. Това съобщи Искрен Пеев в морското предаване на Радио Варна и уточни, че тя има две основни цели:

Първата е да проведем изследвания за концентрацията на микропластмаса в Средиземно море. Когато пластмасовите отпадъци попаднат в моретата и океаните, те не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. След време те се поглъщат от морските организми или попадат в питейната ни вода. Ние използваме специална мрежа, с която събираме частици, по-големи от 180 микрона, като пробите ще бъдат анализирани в специална лаборатория.

Втората цел на нашата експедиция е да информираме хората, че използването на пластмаса, особено за еднократна употреба, е изключително вредно за околната среда.


Чуйте подробностите в интервюто с Искрен Пеев за предаването “Море и бряг” на БНР – Варна в сайта на БНР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.