Home » Авторски страници

Апел за помощ от Юри Сарев и Росица Крумова

2018.09.12 Няма коментари
Spread the love

В редакцията на Еврочикаго се получи зов за помощ от Юри Сарев, онкоболен, който не може да постъпи за лечение с лъчетерапия в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” в София, поради липса на лична карта, и от неговата приятелка, с която живее и която се грижи за него, Росица Крумова. Апелът е адресиран до БНР, БНР, Нова ТВ, bTV, ТВ “Евроком”, Фрогнюз, Офнюз, други медии в страната, до българските медии зад граница, както и до лекари от ИСУЛ, депутати, министри, президента на републиката, евродепутати. Апелът е бил занесен вече на хартиен носител в някои медии в София и е бил заведен в БНР. В него Юри и Росица изразяват и благодарност на лекари от ИСУЛ, на ТВ “България от еър”, която направи репортаж за случая, както и на българи в чужбина, които се опитаха да им помогнат. 

В апела се казва, че повече от два месеца на Юри Сарев не е бил издаден документ за самоличност, защото той няма адресна регистрация, адресът, който е имал в родния си Златоград, е невалиден, те двамата с неговата приятелка Росица нямат собствен дом, живеят в едно мазе, собствениците на което не желаят да им дадат адресна регистрация и искат те да го напуснат. Юри и Росица са отчаяни. За да се реши проблемът с липсата на ЛК на Юри, трябва, при настоящите регламенти в България, в които наистина не е помислено за това как хора без собствен дом и даже без реален адрес могат да постъпят за процедури като лъчетерапия или химиотерапия, защото Здравната каса изисква задължително от болниците в такива случаи номер на лична карта на пацента, трябва много по-активно съдействие и координация между различни институции. Трябва и добра воля от някого, който да им даде, макар и съвсем формална адресна регистрация, както и съдействие от съответната община, която да направи такава адресна регистрация. Юри Сарев вече бе оставен два месеца на произвола на съдбата, преди да бъде приет в ИСУЛ на 8 август т.г., с посредничеството на социални служители, и веднага, на следващия ден, опериран. Но не може да влезе за последващо лечение с лъчетерапия, защото няма документ за самоличност.

Цялото съдържание на апела може да се види по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.