Home » Авторски страници

Достойният глад на Босия

2018.08.28 Няма коментари
Spread the love

Николай Колев – Босия преди повече от месец, на 41-ия ден от гладната си стачка. Снимка: Скрийншот от видео на БГНЕС

Ако Гладният Бунт на Олег Сенцов е срещу инспирирането на междудържавнически конфликт, то Гладният Бунт на Николай Колев – Босия е противопоставяне на инспирирания вътредържавен, национален разпад.

Българският гражданин Николай Колев – Босия е в ефективна гладна стачка от 13 юни 2018 г., като последна, драстична съпротива на вероломната държавна престъпност и социален разпад, в защитната обезпеченост от всички властови институции.

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия, е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г. Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи Руска филология в Софийския държавен университет, след което работи почти всичко – от хамалин до поет. Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори, за политическа дейност преди 10 ноември 1989 г. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери.

Каузата на Босия срещу транспортната мафия, предпоставяща смърт и инвалидност в пътния трафик, се разгръща от края на 2014 г., след многократното сезиране на български и европейски компетентни органи от държавният служител в министерството инж. Иво Кръстев, още през 2010 г. След поредните сигнали към отговорните държавни органи и експлоатиране на всички предоставени от закона възможности за упражняване на граждански контрол в обществено-политическия живот, Николай Колев прибягва до така наречената „Доматена революция” – легитимна форма на протест, където народните представители са систематично обстрелвани с домати, за привличане на вниманието им към последиците от тази институционално обусловена престъпна дейност. Затова е арестуван противоправно многократно и подложен на различни репресивни прийоми, с цел да бъде притъпена неговата гражданска активност.

Получава се обратното – Босия продължава битката в съдебните зали и печели безапелационно всички дела. Корупционният механизъм обаче работи все по-арогантно, а гражданският му бунт е неглижиран и принизен в медийно изопачаване и информационен вакуум по същество. Така поставен в социален абсурд, Николай Колев алармира Дойче веле, Зюдойче цайтунг и Франс прес, за да предостави възможност за реакция на гражданското общество в Европа. Гладната стачка е крайната фаза на личната му съпротива срещу тоталното погазване на основните човешки права и циничната имитативност в държавното управление.

Подадени първите сигнали от Иво Кръстев, а впоследствие и официални документи, уличават една прецизно изградена схема за противозаконно издаване на валидни свидетелства за правоуправление на МПС на негодни, неграмотни водачи, без необходимите знания и умения. Този черен пазар на официални документи генерира около 25 милиона лева годишно, с цената на около 1300 загинали по българските пътища и около 14 000 осакатени ежегодно. Още повече, тези документи представляват сериозна опасност при осъществяването на контрол върху целия миграционен поток в Европа понастоящем, злощастни прецеденти по европейските пътища и представляват риск за банковата сигурност и застрахователната дейност. Рисковите лица са предимно цигани, както и чужди граждани, преминаващи за кратко, включително и от терористични канали.

Злоупотребите при издаването такива „документи” са признати още през 2011 г., от тогавашния министър Александър Цветков. В предаването „Сеизмограф” на 25.09.2010 г. той заявява, че годишно в страната се издават около 15 000 шофьорски книжки. Според официална, обобщена информация от Главния прокурор на Републиката, тази корупционна практика продължава през целия период до 2018 г. включително, като сумата за придобиване на легитимен документ е между 2000 и 4000 лева. През това време са осъществени множество арести, провеждани са разследвания, повдигани са обвинения, но няма осъдени, няма понесена отговорност, а само прикриване на лоялно корумпираните кадри – преместване на други мощни финансови потоци, връщане на други длъжности или дори на същите.

През 2011 г. е уволнено цялото ръководство на институцията, която е отговорна за организацията и контрола на цялата транспортна дейност – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като бившите директори са преместени на други отговорни постове. През 2013 г. е арестуван изпълнителният директор на Агенцията Валентин Божков, заедно с още 12 регионални инспектори. На 30.03.2016 г. е арестуван следващият директор, Цветелин Цветанов, с повдигнати обвинения и все още без решение. В средата на 2017 г. са арестувани 12 служители на Агенцията и на шестима са повдигнати обвинения. От 2014 г. до 2018 г. има образувани 20 досъдебни производства и над 30 обвинителни акта на служители на Агенцията към МТИТС.

Това, разбира се, е дълготрайна корупционна практика и в значително по-широк спектър от правомощията на Агенцията, отнасяща се до:

– придобиване на професионална компетентност и карта за квалификация на водача, дефинирано в чл. 14 на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета от 20 декември 1985 г., относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт (ОВ, L 370/1985 г.);

– отговаряне на изискванията за периодично обучение, опреснителни курсове, по чл. 10, параграф 2 от Директива 2003/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2003 г., относно начална квалификация и продължаващо обучение на водачи на някои пътни превозни средства за превоз на товари или пътници, за изменение на Регламент (ЕИО) № 3820/85 на Съвета и Директива 91/439/ЕИО на Съвета, и за отмяна на Директива 76/914/ЕИО на Съвета (ОВ, L 226/2003 г.) – Директива 2003/59/ЕО;

– тотално компроментираните процеси на провеждане на психотестове, извършване на годишни технически прегледи, превоз на опасни товари и цялостния контрол на пътя.

Всичко описани дотук несъвместимости и закононарушения на вътрешно и европейско законодателство остават без реални правни последици – липса на осъдителни решения в оправдана институционална безотговорност. Насърчава се корупционният климат, унижава се държавният авторитет и спада доверието в органите на властта. Република България легитимира потенциални убийци по пътищата из цяла Европа!

Босия преди няколко дни. Снимка: bultimes.bg

Босия продължава глада – вече повече от 76 дни, за защитата на живота и сигурността на европейските и български граждани на пътя. Неговите искания са:

1. Незабавно разпускане на престъпното Народното събрание, където депутатите обслужват мафията, а не суверена, и отказват да упражнят парламентарен контрол над уличен, корумпиран министър на транспорта.

2. Оставка на Ивайло Московски – министър на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, където правителствено организираната корупционна практика осигурява незаконното придобиване на документи за самоличност и правоуправление на моторни превозни средства(МПС), на територията на Европейския съюз.

Неговият вик и саможертва са белег за потъването на българското общество и демокрация в плен на корумпиран автократичен режим, лишен от вътрешен контрол, несъвместим с европейските ценности и стандарти.

.

Вихрен Михайлов

——————————————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Този текст на Вихрен Михайлов за Николай Колев – Босия и транспортната мафия се превежда на английски език и ще бъде изпратен за публикуване на чуждестранни медии.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.