Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на едно от най-старите български дружества в Аржентина

2018.08.30 Няма коментари
Spread the love

В град Берисо, недалеч от Буенос Айрес, от 63 години насам съществува Културното дружество „Иван Вазов“, което обединява сънародниците ни в този град. Първите българи, заселили се на това място през 1920 година, с времето започват да се събират и подпомагат взаимно, демонстрирайки впечатляваща солидарност. През 30-те години на миналия век вече съществуват три български дружества, които използват всеки повод да канят съотечествениците на трапеза и танци, запазвайки по този начин техния бит и душевност. Естествената следваща стъпка в живота на българите от Берисо е сливането през 1955 година на дружествата им в едно, наименувано Българско културно дружество „Иван Вазов“.

С много труд и със собствени сили се построява дом на организацията – двуетажна сграда, разположена на централния градски булевард. В обширния й салон вече няколко поколения българи редовно отбелязват своите национални празници и организират разнообразни изяви, с които не само поддържат духа на нашата общност, но участват активно и в културния живот на своя град. Емблема и повод за гордост за дружеството е обичаната от всички фолклорна формация „Седянка“. Чрез своето изкуство този ансамбъл демонстрира една важна част от българската култура – традиционния фолклор.

На тържеството по случай тазгодишното честване присъстваха функционери от Градския съвет и обществени организации, ръководители на дружества от различни общности, наследници на наши емигранти от няколко поколения.

Българската общност от аржентинската столица беше представена от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. От името на организацията от Буенос Айрес, нейният председател Аксиния Иванова връчи поздравителен адрес на юбилярите и ги дари с репродукция на живописен портрет на патриарха на българската литература Иван Вазов – патрона на дружеството от Берисо.

Двете български сдружения имат еднакъв предмет на дейност – да популяризират и съхраняват българската култура и духовност и при осъществяването на целите си успешно си взаимодействат.

Така при отбелязването на 140-та годишнината от Освобождението от османско иго, подготвено от Дружеството “Иван Вазов” в културния му дом, “Българите в Аржентина” представиха своя документален филм “Пътят към свободата”, разказващ за непрестанната борба на нашия народ за освобождение, проследявайки трудния и изстрадан път, довел до светлата дата 3-ти март 1878 г.

А миналогодишното честване на 24-ти май също беше съвместна изява на двете дружества. Домакините от Берисо организираха впечатляващ Фестивал на славянската култура, в който танцови състави от различни общности в града демонстрираха своя типичен фолклор. Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ показа експозицията „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“, предоставена от Държавната агенция за българите в чужбина и разказваща за мисията на Светите братя и делото на учениците им, и прожектира документалната си творба „Солунските чудотворци“ – киноразказ за историята на създаването на нашата азбука и приноса на България към европейската цивилизация.

На свой ред младежите от ансамбъла „Седянка“ преди време участваха в Буенос Айрес при лансирането на тематичната изложба „Открий България“, дело на Асоциацията, където пременени в живописните нашенски носии разкриха пред публиката танцувалните си умения и отличното познаване на българския фолклор.

С годините Културното дружество „Иван Вазов“ от Берисо е завоювало престижа на институция, достойно представяща България в латиноамериканската страна. Изявите на българската организация будят националната гордост у сънародниците ни от диаспората и спомагат за повишаване на интереса към Родината в тази част на света.

 

Аксиния Иванова,

председател на ГА “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.