Home » Авторски страници, българи зад граница

Писмо до Зукърбърг: Промяната – чрез наказание или с награждаване

2018.07.23 2 коментара
Spread the love

В редакцията на Eurochicago.com получихме писмо до Марк Зукърбърг от приятеля на нашия сайт Таня Тодорова, която живее в Германия. По-долу можете да видите съдържанието на това писмо в превод на български. Писмото е изпратено до президента на Facebook Inc. преди няколко дни. Оригиналният му текст на английски език може да се види ТУК.

Таня Тодорова

Здравейте, г-н Зукърбърг,

Аз съм един от онези 2,9 милиарда, които публикуват в социалното бедствие, наречено Фейсбук. Бих желала да обсъдя няколко важни проблема, които смятам касаят и останалите потребители на мрежата.

Първо искам да Ви поздравя за невероятното представление, което ни поднесохте по време на изслушването Ви в Сената. Това беше изумително добре поднесено представление, в което Вие умело избягнахте да кажете истината и определено издигнахте изкуството на лъжата на ново ниво. Зная, че Академията присъжда Оскар само за филми, но мисля, че е редно да преразгледат политиката си и да оценят по достойнство този документален филм и да Ви връчат поне един Оскар. Ще бъда изключително изненадана, ако някой от Холивуд не Ви покани да водите курс със следната тематика: „Майсторски клас как да лъжем убедително“.


Независимо от факта, че Вашето представяне беше незабравимо, не е това поводът, по който Ви пиша. Преди няколко дни един от вашите „5-долара-на-час“ цензори блокира профила ми. Какъв беше шокът ми, когато открих, коя е причината довела до това: публикуван от мен виц през 2013 година, в който съм използвала думата „педераст“. Г-н Зукърбърг, аз действително очаквах след дебата в Сената да предприемете някакви действия, за да има повече прозрачност в начина, по който използвате личните данни на потребителите. Имах надеждата, че ще кажете истината как точно печелите пари от факта, че притежавате нашите профили, където повечето хора чистосърдечно са посочили предпочитанията и интересите си. Наистина очаквах мерки от умен и интелигентен човек, който ще предпочете да използва социалното бедствие Фейсбук, за да направи света едно по-добро място, но вместо това видях, че сте се спрели на варианта – хвърляме прах в очите на хората, чрез въвеждане на политики, в които няма здрав разум.

Има такъв израз в правото, “ex-post facto law”- т.е. закон, който с обратна сила променя правните последици (или статус) на извършени действия или взаимоотношения, съществували преди влизането в сила на закона. Изглежда, Вашата нова политика се основава на този принцип, което по моему е абсурдно. Да, Фейсбук е частна компания, но все пак можете да вземете предвид, че в Съединените щати Конгресът е забранил да се прилага този принцип към новите закони и това е отбелязано в клауза 2 от член I, раздел 9 от Конституцията на Съединените щати. На отделните щати е забранено да прилагат “ex-post facto law”, съгласно клауза 1 от член 1, раздел 10.

Г-н Зукърбърг, подобни политики няма да попречат или пък да спрат използването на думи като „педераст“ и още по-малко ще спрат хората да публикуват солени вицове. Вместо това ще ги тласнат да бъдат по-креативни и да сътворяват нови словосъчетания, за да заместят думата, която е неподходяща, според Вашата цензура. Можете определено да гледате на себе си на като на вдъхновител, който ще тласне милиони хора да създадат нови изрази на езиците, които говорят.

Позволете ми да кажа какво влагам аз в думата „педераст“. Преди това бих искала да посоча, че имам приятели хомосексуалисти и ние винаги сме се отнасяли с един към друг с огромно уважение. Педераст за мен е състояние на духа. Например: когато уверено твърдите под клетва, че ФБ не събира личните данни на потребителите на платформата, и в същото време докторантът по право Max Schrems показва в документалния филм Facebookistan, че Вие не само събирате всички данни за потребителите и надлежно проследявате техните действия, но дори, когато те изтрият профила си, тази информация остава.

Представете си за момент, г-н Зукърбърг, че потребителите на ФБ са умни колкото Вас. Представете си, че те решат да Ви платят със същото ниво на „честност“, което Вие демонстрирахте, и вместо истинска информация за себе си, да започнат да създават фалшиви профили. Например Джованна от Италия ще стане Джон от Охайо и започва да публикува неща, които би публикувал един мъж. Наистина ли смятате, че рекламодателите ще плащат при Вас, за да достигнат до фалшиви профили на потребители? Ако това се случи, как мислите, колко дълго време бихте останали на трета позиция по богатство в света? Дали, ако потребителите решат да бъдат майстори в лъжата като Вас, имате шансове да привлечете рекламодатели? В такава ситуация те едва ли ще бъдат в състояние да достигнат някой от таргет групите, които са си определили за цел, и съответно ще потърсят други платформи, където да рекламират. Представете си, че тази идея допадне на един милион или повече хора, и отвратени от Вашето поведение, те решат да Ви накажат и започнат да публикуват фалшива информация и новини за самите себе си.

Другата великолепна лъжа, която чухме, беше, че ФБ е безплатна медия и нейната единствена цел е да свързва хората. Оскар Уайлд беше написал, че: „Има само едно нещо на света, по-лошо от това да говорят за теб, и то е да не говорят за теб“. Използвайки слабостта на хората да говорят за себе си, Вие ги карате да плащат с най-важното нещо, което притежават – информация, които са те в действителност. Ако ФБ не събира и не съхранява тази информация, никой не би рекламирал в тази медия и съответно Вие няма да имате възможност да печелите.

Нека дам пример, какво е било безплатно. Ali Baba в началото си е била безплатна платформа и Джак Ма не е имал пари да си плати обяда. Между впрочем, ако Джак Ма прочете това, аз съм негов голям фен и искам да споделя, че една от мечтите ми е да се срещна с него на живо. Едва, когато стартира AliExpress, той започва да печели пари, но той никога не се е опитвал да подвежда потребителите на платформата си.

Г-н Зукърбърг, чрез наказване на хората и шлифоване на лицемерието, не можете да направите този свят по-добро място за живеене. Може да стане само по-лошо. Нека споделя моята идея как можете да промените това. Започнете да възнаграждавате положителното поведение и нека Вашите цензори да управляват този процес. Вместо да ги карате да изпадат в депресия, заради ниското заплащате и факта, че цял ден са принудени да четат език на омразата и да гледат видеа с насилие. Споделете част от тези 70 милиарда с хората, които са достатъчно наивни и доброволно споделят факти за себе си. Хванете ги, когато правят добри неща, и ги възнаградете дотогава, докато положителното поведение не се превърне в норма. Норма, според която да живеят голяма част от хората по света.

В случай, че Ви допада идеята, не се колебайте да ме поканите да стана стратегически мениджър на този процес и заедно да променим света към по-добро.

 

Таня Тодорова,

Минувач

2 коментара »

 • Иван Радилов said:

  Винаги и във всичко досега съм се възхищавал на точното и остро перо на Таня Тодорова!
  Вярвам, че писмото ще стигне до
  г-н Зукърбърг и той ще вземе отношение. Подобаващо!
  Благодаря Ви, Таня!

 • Елка Джунева said:

  Таня Тодорова, аз отдавна се възхищавам на всичко, което пишете и споделяте. Изключително точно и актуално предложение, направено с явното съзнание и превъзходство на интелекта и човешкото достойнство над парите и властта. В информационната ера, моралът е задължителен! Искрено благодаря за смелостта, упорството и защитата на чисто човешките ценности на всички хора! Ще следя с интерес последващите действия в тази драма.
  Ако успеете, ще сте достойни за Нобелова награда за мир.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.