Home » Авторски страници, литература

Око на гарван

2018.05.16 Един коментар
Spread the love

Творби на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ*

Илюстрация:  Rupestreweb.info

.

ОКО НА ГАРВАН

Една сутрин гарванът се огледа и видя кацнал до себе си друг гарван.

Изведнъж страшно много му се прииска да му извади окото.

Той обаче беше чел инструкциите за това как да се държат гарваните един към друг и знаеше много добре при това, че има до себе си друг гарван, то в никакъв случай не бива да му се вади окото.

Такава била и народната поговорка.

В същото време желанието да извади окото на другия гарван се засилваше все повече и повече. А в главата му като театрален прожектор светнаха думи на една от забележките към инструкциите, в която се говореше, че ако все пак желанието да се извади око на друг гарван не само не изчезва, ами се засилва непрекъснато, то самото изваждане на окото трябва да се направи изневиделица. Иначе другият гарван може да забележи и да вземе съответните контрамерки.

За да отклони вниманието на другия гарван, нашият започна да си свирка някаква мелодия. И когато му се стори, че вниманието на другия гарван е достатъчно отклонено, той се обърна рязко и изневиделица клъвна окото му. После го изплю и то се търкулна в храстите.

Така гарван извади окото на друг гарван.

Напук на всички народни поговорки.

Другият гарван беше препариран.

 

 

ЛюбоФ необяснима

В понеделник Иван Стоянов се среща с Виолета. Тя не му е особено симпатична, но го обожава и затова му е приятно да бъде с нея.

Във вторник звъни по телефона на Нина. Моли я да излязат, но тя е доста разглезена от многобройните си обожатели и обикновено му отказва. Иван Стоянов след това сума ти време не е на себе си. Страда мълчаливо.

В сряда излизат с Веска. Отиват заедно на кино или на театър, и след това дълго се разхождат по смълчаните улици. Въобразяват си, че се обичат безумно, но не кой знае колко.

В четвъртък обикновено е канен на гости у Диана. Остава до сутринта, когато се прибира у дома.

В петък се отправя към реномиран ресторант, където на специално запазена маса от години го чака Дора. Той е влюбен безнадеждно в нея, но тя продължава да не му оказва необходимото в такива случаи внимание. Все пак това не го огорчава особено.

В събота приема в скромното си жилище Ани. Тя го обича доста, но той намира успокоение само в пищните й форми.

В неделя чака по два часа Мария на среща, а после огорчен, че пак не идва, отива да се утеши при Христина, която готви превъзходно!

ЕРГЕНСКИ ФИНАЛ: На приятелите си Иван Стоянов обича да казва, че е намерил голямата си любов.

ФИНАЛ ЗА ЖЕНЕНИ МЪЖЕ: Сънищата си от изминалата нощ Иван Стоянов разказва на жена си по време на закуска. Тя го слуша с подчертан интерес и винаги му съчувства по подходящ за случая начин!

 

 

СЕМЕЙНА ТРАГЕДИЯ

ЖЕНАТА на Иван Стоянов започна да пие тайно, и то нощем.

Иван Стоянов спеше непробудно и не подозираше, че нежната му половинка се занимава с такива вредни за здравето й неща, че даже и обича алкохола повече от него.

Тайната беше разкрита неизвестно как от колегата му Дешо Пешев, който лично осведоми Иван Стоянов за увлечението на съпругата му по алкохола, като не пропусна да го посъветва да се отваря очите на четири, защото като пийнела, жената на Иван Стоянов не знаела какво върши! В края на краищата той отговарял морално за съпругата си, била негова, на Иван Стоянов, така да се каже, получена от общината срещу подпис в гражданското.

На Иван Стоянов даже не му трепна сърцето от новината, а само спокойно попита Дешо Пешев по колко грама алкохол консумира нежната му половинка на денонощие, за да си направел сметките в семейния бюджет.

Дешо Пешев обаче уклончиво отговори, че бил чул отнякъде, така и не се разбра от кого, че жената на Иван Стоянов пийвала някъде около 374 грама концентрат на денонощие, което не било много за джоба на Иван Стоянов, но твърде доста за жена, която доскоро пиела само лимонада, и то само на националните празници.

Същата вечер, след експресно заседание със самия себе си, Иван Стоянов взе спешни мерки. А на сутринта изпрати на жена си в писмо с обратна разписка статия от един вестник, в която се разказваше за живота на една жена-алкохоличка, която пиела по 301 грама концентрат на денонощие, а след това биела мъжа си и го карала да се целува с чужди жени, доведени специално за случая.

Ефектът от взетите спешни мерки бил неочакван и за самия Иван Стоянов. Още същата нощ жена му започнала да го буди в три часа след полунощ и да му нанася удари с пръчка по различни части на тялото. За съжаление чуждите жени липсваха, а на нежната му половинка и през ум не й минаваше да го кара да се целува с когото и да било, следвайки сюжета в изпратената статия.

Иван Стоянов предприе нов тактически ход. След поредното събуждане през нощта, ловко завърза жена си за стола и й прочета увлекателната, според него, лекция на тема „Влиянието на алкохола върху риториката на говорещите папагали“. След това й пусна на видео филм за алкохолизма при листните въшки. А после спокойно развърза жена си и зачака чудото на изцелението.

А то не закъсня. Жена му глътна на екс две бирени чаши с водка и пристъпи към традиционните си нощни занимания с пръчка върху тялото на мъжа си.

Със свито сърце Иван Стоянов потърси услугите на асоциацията „Борба с алкохолизма на всички нива“, откъдето с ентусиазъм обещаха да вземат необходимите мерки. Ръководството на асоциацията разработи серия от мероприятия, които, според специалистите, щели да накарат жената на Иван Стоянов да се откаже от алкохола и да се върне към първата си любов – лимонадата! В района на обичайните маршрути на жената на Иван Стоянов се появиха деца до десет години, които сладко-сладко пиеха лимонада и блажено се усмихваха.

Тези картини събудиха у жената на Иван Стоянов някои спомени, но фактическото положение остана непроменено, само дето денонощното количество изпит алкохол от нейна страна нарасна на 427 грама.

А един ден в жилите на жената на Иван Стоянов потече чист алкохол.

Характерът й се промени. Тя престана да бие мъжа си и стана бизнес дама на годината.

Лекарският екип, който по настояване на асоциацията „Борба с алкохолизма на всички нива“ тайно наблюдаваше жената на Иван Стоянов, се видя в чудо. Предвижданията на специалистите за настъпване на алкохолен делириум у нежната половинка на Иван Стоянов не се оправдаха. А ръководителят на екипа получи инфаркт, защото този печален факт означаваше край на докторската му дисертация на тема „Жени на ръба на алкохолна криза“.

А жената на Иван Стоянов се пристрасти отново към лимонадата и стана жив пример за алкохолиците в квартала какви трябва да станат, ако продължават да пият активно.

А на другия ден Иван Стоянов започна да пие тайно.

По 374 грама на денонощие.

И зачака резултатите.

 

 

РАДОСТ НЕВИЖДАНА

В блока срещу нас живееше алкохоликът Дешо Пешев.

Всяка вечер той се връщаше вкъщи натряскан до козирката, биеше жена си и двата си деца, тормозеше съседите и не им даваше да спят по цели дни и нощи.

Полицията беше вдигната на крак и напразно се опитваше да вразуми Дешо Пешев и да промени донякъде нещата. Обаче Дешо Пешев си оставаше все така неразумен, а нещата – непроменени.

По-нервните съседи не издържаха на тормоза и започнаха да се преселват в други, по-трезви квартали.

В един прекрасен ден най-неочаквано Дешо Пешев си събра багажа, напусна блока и остава жена си и двете си деца на произвола на съдбата.

И никой повече не чу нищо за него.

Обитателите на блока, заедно с жената на Дешо Пешев и двете му деца, полицията и разните обществени организации, въздъхнаха облекчено и страшно много се зарадваха.

А дотогава никой в квартала не можеше и да предположи, че такъв лош човек като алкохолика Дешо Пешев може да достави толкова радост на всички.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Още от Емил Измирлиев – вж. тук. На 27 април т.г. той навърши 65 години.

.

One Comment »

  • Емил Измирлиев said:

    Благодаря за вниманието 😀

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.