Home » Авторски страници

Окръжна прокуратура – Монтана сезира МЗХ заради язовир “Огоста”

2018.05.12 Няма коментари
Spread the love

В сайта на Апелативна прокуратура – София е публикувано Предложение на Окръжна прокуратура – Монтана до Министерство на земеделието и храните, относно вземане на мерки за отстраняване на лошото състояние на язовир “Огоста”. 

В Предложението се казва: 

“Окръжна прокуратура – Монтана е внесла предложение до МЗХ за предприемане на мерки във връзка с констатирано опасно състояние на язовир Огоста. Преписката в ОП – Монтана е образувана по повод сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии, в който са посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с град Монтана; повредени зони на каменната облицовка на стената и други.
Изложените в сигнала проблеми са от завишен обществен интерес, тъй като засягат опазването на  живота, здравето и имуществото на хората, което налага предприемането на всички законоустановени мерки за стриктно спазване на закона и приложимите режими за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира.”

Следва целият текст.

 

Предложение на ОП – Монтана до Министерство на земеделието и храните, относно вземане на мерки за отстраняване на лошото състояние на язовир “Огоста”

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла предложение до МЗХ за предприемане на мерки във връзка с констатирано опасно състояние на язовир Огоста. Преписката в ОП – Монтана е образувана по повод сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии, в който са посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с град Монтана; повредени зони на каменната облицовка на стената и други.

Изложените в сигнала проблеми са от завишен обществен интерес, тъй като засягат опазването на  живота, здравето и имуществото на хората, което налага предприемането на всички законоустановени мерки за стриктно спазване на закона и приложимите режими за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира.

По преписката са изискани документи от Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, от Областен управител на Област Монтана, от кмета на община Монтана и от кмета на община Бойчиновци, и е разпоредено извършване на проверка на различни контролни органи – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, Териториална дирекция „Национална сигурност“ /ТД“НС“/ – Монтана, ОД на МВР – Монтана.

След приключването на проверката се установило, че язовир „Огоста“ е включен в списък от потенциалноопасни язовири, утвърден от министъра на вътрешните работи. Създадена е опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души.

На 12.12.2014 г. министърът на вътрешните работи на РБ е издал заповед за извършване на проверка и оценка на техническото и експлоатационно състояние и на степента на сигурност при експлоатацията на язовир „Огоста“. В тази връзка е сформирана междуведомствена експертна комисия, която след като посетила на място хидротехническото съоръжения установила редица проблеми, сред от които и посочените в сигнала, проверяван от ОП – Монтана.

По повод направените констатации междуведомствената комисия изготвила писмени препоръки към собственика – МЗХГ: да се извършат спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи на повредените /частично компрометирани/ зони на каменната облицовка на водния откос на язовирната стена; машинните части на съоръженията във водната и водовземната кула; повредените участъци по отводящия канал, налагане на ограничения във водоползването, за следене нивото на подпочвените води и др.

Определен е краен срок – 30.06.2016 г.

При извършената от ОП – Монтана проверка се установило, че нито една от изброените дейности не е завършена към 02.05.2018 г.

По тази причина прокуратурата е сезирала Министерство на земеделието и горите, с искане за предприемане на спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи.

.

—————————————————————————————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Факсимилета от страниците на
Резолюция на Окръжна прокуратура – Монтана, изх. № 4392/2017 г./ 10.05.2018 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.