Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска Великденска богослужба в Прага

2018.04.01 Няма коментари
Spread the love

За пръв път в най-новата история на Българската православна общност в Прага, в храма на ул. Wuchterlova 6, Dejvice – Прага 6, ще се оглави тържествена Българска Великденска богослужба, в събота срещу неделя на 7- 8 април 2018 г. Службата започва в 22.30 ч. и ще продължи до 1.00 ч.

Всеки, който иска, може да дойде да си запали свещичка от свещенния Великденски Благодатен огън.

Традицията повелява в полунощ, в събота срещу неделя, да се ходи на църква. В храма, ул. Wuchterlova 6, Dejvice, Praha 6, отец Пламен ще одслужи Великденската богослужба и ще отправи Пасхално приветствие към православния български народ в Прага.

В полунощ срещу Великден в църковните храмове се отслужва тържествено богослужение и точно в 0.00 часа свещеникът оповестява Възкресението на Божия син с думите “Христос Воскресе!”, а християните отговарят “Воистина Воскресе!”. Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, като се опитват да запазят пламъка възможно най-дълго време, а след това отнасят в домовете си.

Малка част от хората знаят, че църквата се обикаля на Великден.

Оказва се, че обикалящите църквата също така не знаят, че това се случва не само вечерта на Велика събота срещу Великден, а и на Разпети петък. Едното обикаляне на Велики Петък символизира погребално шествие след разпъването на Христос. На следващата вечер в събота точно в полунощ църквата се обикаля три пъти за здраве и късмет. Трите обикилки на храма символизират Светата Троица.

На Великден всички се чукат с боядисани яйца, като този, у когото остане здравото яйце, ще бъде най-щастлив през годината.

Събитието във Фейсбук – ТУК.

 

Българска православна общност в Прага

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.