Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на 3-ти март в Дом Витгенщайн – Виена

2018.03.02 Няма коментари
Spread the love

140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязана и в Българския културен институт “Дом Витгенщайн” – Виена. По традиция българите в Австрия от десетилетия отбелязват тази светла годишнина, определена през 1990 г. и като национален празник.

Австрия е дълбоко свързана и исторически с борбите на българите за освобождение от османското владичество. В културно-историческа перспектива може да се говори за многовековни общоевропейски модели, формирали донякъде и българската възрожденска интелигенция.

Освобождението на България дава и нов тласък в българско-австрийското духовно общуване.

В годината на ротационното Председателство на Съвета на ЕС на Република България и на Република Австрия това историческо обусловено приятелство намира израз и множество културни прояви в Австрия.

3-ти март ще отбележат и българите, живеещи в Австрия. По покана на БКИ “Дом Витгенщайн“, българите и поканените австрийски гости ще могат да изживеят вълнуващ концерт на фолклорния ансамбъл “Драгостин фолк”. Подбраната от проф. Стефан Драгостинов програма обещава едно искрено родолюбиво присъствие, с което многобройната българска общност във Виена оказва и почитта си към плеядата борци, отдали живота и копненията си за свободна България.

Преди 140 г. България се завръща в европейското семейство, а днес е поела и неговото председателство.

В тържествената програма участие ще вземат и двете танцови групи във Виена“Китка” и “Пендари”.

Тържествено слово ще произнесе Н. Пр. д-р Иван Сираков, посланик на Р. България в Р. Австрия, а директорът доц. д-р Румяна Конева ще поднесе приветствие от името на домакините – Българския културен институт във Виена.

Български културен институт “Дом Витгещайн”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.