Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на 3-ти март в Лос Анджелис

2018.03.06 Няма коментари
Spread the love

Честити и весели мартенски празници!
Бъдете здрави, бели и червени,
румени, засмени през цялата година!
Бъдете нежни, красиви и вдъхновяващи!

А ето как чествахме 3 март и посрещнахме Баба Марта в БУ “Св. св. Кирил и Методий”, Лос Анджелис.

И тази година, за седми пореден път, българската общност в Лос Анджелис отбеляза Националният празник на Р. България. Трети март е свята дата за нашия народ, защото благодарение на пролятата кръв на българските герои, на тяхната саможертва, на техния непримирим и борбен дух, се възстановява българската държавност. Затова ние на днешния ден отдаваме почит и уважение към техния подвиг.

Под тържествените звуци на Химна на Р. България, в изпълнение на оперната певица Мариана Попзлатева, започна нашето тържество.

Генералният консул на Р. България Веселин Вълчев поздрави присъстващите със светлия празник. В словото си той отбеляза, че ние трябва да празнуваме и честваме този ден, защото тогава ние празнуваме нашата свобода.

Отец Висарион от Българската църква ,,Свети Георги” благослови всички. Николай Стоилов, най-успешният българският актьор в Холивуд, разчувства присъстващите със стиховете на Вазов:

“И днес йощ Балканът…”

Най-сладки и възторжени бяха изпълненията на малките сладури, които пяха песнички за Баба Марта и мама, посрещнаха Баба Марта и подариха роза на мама.

Въздействащи бяха изпълненията на възрожденски песни и рециталът на по-големите ученици.

Но най-голям интерес предизвика представянето на различните части на родината – Мизия, Тракия, Добруджа, Родопите, Пиринска Македония и Шоплука.

Защото такава е нашата България, пъстра палитра от цветове, звуци и ритми, които са вплетени в песните, танците, обичаите ни.

Такива са нестинарството, кукерите, мартеницата, които са останали от траки и прабългари до днес, и ни свързват с нашия български род.

На подготвените маси по области присъстващите имаха възможност да се запознаят с най-характерното и да опитат традиционните ястия.

Емоционалните изпълнения на оперната певица Мариана Попзлатева, Цветанка и Иван Варимезови, танцови групи, “Лудоноги'” и “Хоп-троп” направиха този ден празник за всички присъстващи.

За приноса им в съхранението и разпространяването на българската култура и традиции Мариана Попзлатева, Цветанка и Иван Варимезови и Веселка Василева бяха удостоени с грамоти “Пазител на българския дух и традиции”.

С хорото накрая се включихме и в инициативата “Пробуждане с хоро” на “Българи за България”.

А нашата мила Баба Марта закичи всички с мартеничка за здраве и късмет.

Бъдете живи и здрави, румени, щастливи и засмeни, където и да се намирате по широкия свят!

.

Живка Костова,

ръководител на БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Лос Анджелис

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.