Home » Авторски страници

Убит е словашкият разследващ журналист Ян Кучияк

2018.02.26 Няма коментари
Spread the love

Снощи в дома си в гр. Велка Маца, Словакия, е бил убит Ян Кучияк (Jan Kuciak), словашки разследващ журналист. Той е бил само на 27 години. Убита е и неговата годеница Мартина Кушнирова (Martina Kušnírová). Ян Кучияк се е занимавал с антикорупционни разследвания. Миналата есен той е получил заплахи, заради които е подал сигнал в полицията, но не е имало никаква реакция. След убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция, убийството на Куцияк е поредно брутално отнемане на живот на разследващ журналист в Европа. 

Ян Куцияк. Снимка: Autuality.sk

Международният институт за пресата (International Press Institute) публикува днес на сайта си изявление във връзка с убийството на словашкия журналист. В изявлението се казва:

Международният институт за пресата (IPI) осъди днес категорично убийството на словашкия разследващ журналист Ян Кучияк и неговата годеница.

Словашката полиция заяви на пресконференция тази сутрин, че те вярват, че убийството е свързано с работата му. Кучияк работеше за онлайн разследващия новинарски бюлетин Aktuality.sk. 27-годишният журналист беше известен по-специално с историите си за данъчни измами и сенчести сделки с недвижими имоти, в които участваха няколко словашки бизнесмени, които имаха тясна връзка с управляващата партия. Той също така пишеше истории, свързани със Словакия, като част от разследването в Панамските досиета (Panama Papers).

Кучияк и неговата годеница, Мартина Кушнирова, бяха намерени застреляни в неделя в град Велика Мача, с куршуми съответно в гърдите и в главата. Полицията посочи, че моментът на смъртта засега е неясен.

Според словашките медии, Кучияк е получил заплахи от словашки бизнесмени миналата есен, очевидно във връзка с докладването му за подозрителна стопанска дейност. Кучияк съобщи за тези заплахи пред полицията, но след повече от месец написа във Facebook, че не му е било отговорено.

“IPI е шокиран от това брутално престъпление и ние изразяваме нашите най-дълбоки симпатии към семейството, приятелите и колегите на Ян Кучияк и неговата годеница” – каза изпълнителният директор на ИПИ Барбара Триони.

“Това убийство, което се случва толкова скоро след убийството на малтийския журналист Дафне Каруана Галисия миналата година, е ужасно признание за журналистиката в ЕС и подчертава рисковете, пред които журналистите продължават да се сблъскват, дори в демократични държави като Словакия. Сега трябва да удвоим усилията си да защитим безопасността на журналистите. ”

“Убийството на журналист е престъпление не само срещу жертвата, но и срещу обществото като цяло. Това е най-непосредственият начин за заглушаване на критичните гласове и лишаването на хората от правото им на информация, особено за дейността на управляващите. Словашките власти трябва незабавно да разследват този ужасяващ акт и да изпратят ясни послания, че атаките срещу журналистите са неприемливи и че отговорните лица ще бъдат изправени пред съда”.

В съвместно изявление група от главни редактори на Словакия, включително и на член на Изпълнителния съвет на ИПИ и главен редактор на ежедневник за малките и средни предприятия, Beata Balogová, заяви, че убийството на Кучияк е “сериозен признак, че престъплението се обръща срещу най-важните стълбове на свободата: свободата на словото и правото на гражданите да контролират управляващите и тези, които не спазват закона”.

Редакторите на .týždeň, Košice Today, Denník N, New Time, Plus 1 day, Radio Expres, Trend, RTVS, Pravda, Hospodárske noviny и Corsair също подписаха изявлението.

Собственикът на Aktuality.sk, издателят Ringier Axel Springer, оплаква загубата на Куцияк в изявление. Компанията описва “порочната екзекуция” на Кучик и неговата годеница като “шокираща” и “страшна”, и изразява симпатиите си към семейството, приятелите и колегите на жертвите.

“Ние ще направим всичко по силите си, за да подкрепим разследването и идентифицирането на виновните”, се казва в изявлението. “Ако това престъпление е опит да се обезкуражи независим издател като Ringier Axel Springer да не търси откровения за нарушаване на закона, ние ще използваме този повод за по-нататъшно укрепване на нашата журналистическа отговорност”.

Кучияк притежава журналистическа степен от Университета “Константин Философ” (Constantine the Philosopher University) в Нитра, където също преподава в следдипломна квалификация.

Ето какво пишат от Биволъ за Ян Кучияк:

“Вечна памет на словашкия разследващ журналист #JanKuciak. Снощи той е бил застрелян заедно с неговата приятелка. Колеги твърдят, че е отстранен заради антикорупционните разследвания, които води.
След Дафне в Малта това не е просто случайност. Мафията ни изтребва пред безучастния поглед на институциите. Спешно е нужна операция “Чисти ръце” на европейско ниво. Но кой да я направи? Пияндето Юнкер, което се целува със сикаджията Буда?
Читателите ще ни простят, че не можем да довършим навреме разследването за чешките партньори на Гинка, за които тя излъга в ефир, че няма такива и е сама, клета милионерка. Колегите от Прага са в шок. Те са работили с Ян Кучиак върху друго разследване и временно не им е до нашите мафиотски игри. Съболезнования на близките, приятелите и колегите на Ян. Няма да спрем! Няма да ни уплашат!”

Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. Снимка: Фейсбук

И още реакции за убийството на младия разследващ журналист и неговата годеница. Те са на словашката журналистка Алена Таранова:

“To my english speaking friends and journalists: today marks a black day in our young and fragile democracy. Investigative journalist, only 27 years old Jan Kuciak #jankuciak, very brave reporter was mudered in his house near Bratislava. He got shot into his chest. His fiancée Martina was murdered, too. She got shot into her head. Jan was writing relentlessly about tax frauds connected to the leading political party Smer and its oligarchs. One of them was threatening him openly. In september Jan Kuciak claimed this fact at the police station. He never got any protection. RIP Jan and Martina, my deepest condolencies to your families, friends and colleagues in Aktuality.sk.”

“Към моите английскоговорящи приятели и журналисти: днес отбелязваме един черен ден в нашата млада и крехка демокрация. Разследващ журналист, само на 27 години, Ян Куцияк, #jankuciak, много смел репортер, бе убит в дома си близо до Братислава. Прострелян е в гърдите. Неговата годеница Мартина също бе убита. Простреляха я в главата. Ян пишеше неуморно за данъчните измами, свързани с водещата политическа партия Smer и нейните олигарси. Един от тях го заплашваше открито. През септември Ян Куцияк заяви този факт в полицейския участък. Никога не е имал никаква защита. RIP Ян и Мартина, най-дълбоките ми съболезнования към Вашите семейства, приятели и колеги в Aktuality.sk.”

Редакционният екип на Еврочикаго изразява искрени съболезнования на близките, приятелите и колегите на Ян Куцияк и неговата годеница Мартина Кушнирова. И се солидализира с възмущението на колеги от различни страни, заради това брутално убийство, случило се на европейски журналист, в страна член на Европейския съюз. Методите на мафията в която и да било страна наистина си приличат.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.