Home » Авторски страници

Премиера в Търново на “Читател до поискване”

2018.02.25 Един коментар
Spread the love

ПРЕМИЕРА

на литературния сборник

„ЧИТАТЕЛ ДО ПОИСКВАНЕ“

82 творби, 64 български автори от 4 континента

***

17 март, събота, от 13.30 ч. местно време

Велико Търново, читалище “Искра”, ул. “Бачо Киро” 2

Вход Свободен

„Читател до поискване“ е трети литературен сборник, създаден от редакционния екип на Българския информационен портал в Чикаго www.EuroChicago.com и приятели. Сборникът съдържа 40 разказа и 42 стихотворения на 64 български автори от 10 страни и 4 континента. Както и при първите две книги, които направихме – „Черга пъстроцветна“ и „Часовниковата кула“, и третият сборник бе съставен от разкази и стихотворения, публикувани в EuroChicago.com.

Авторите, представени в него, са от България, САЩ, Великобритания, Гърция, Германия, Франция, Холандия, Турция, Бразилия и Нова Зеландия. В книгата има творби на български емигранти от пет американски щата – Илинойс, Индиана, Аризона, Колорадо и Флорида.

Авторите са, също така, от София, Пловдив, Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Разград, Перник, Пазарджик, Свиленград, Дупница, Харманли, Карнобат, Тополовград, Якоруда, Тервел и др. градове и села в България.

Както и от Чикаго, Индианаполис, Финикс, Денвър, Маями, Лондон, Кеймбридж, Атина, Амстердам, Париж, Сао Пауло, Уелингтън, Истанбул и други градове по света.

Читателите на книгата могат да срещнат на нейните страници творби на утвърдени имена като Здравка Ефтимова, Ивайло Балабанов, Калин Терзийски, Георги Борисов и др. Да прочетат творби на автори, известни на българската общност в Чикаго и не само, като Симеон Гаспаров, Калина Томова, Георги Витанов Богат, Людмила Билярска и др.  Да се срещнат с творчеството на познатите за аудиторията на EuroChicago.com и на четящата публика в България Красимир Бачков, Сашко Александров, Хасан Ефраимов, Ганка Филиповска, Гълъбина Митева и др.

Да прочетат творби на може би не добре познатите в България, но талантливи наши автори от чужбина Ивайло Терзийски, Здравка Владова-Момчева, Иван Вакрилов, Росица Чакърова (Великобритания), Виктор Хинов, Боби Кастеелс, Андрей Ненов (САЩ), Румяна Симова (Нова Зеландия), Михаил Кръстанов (Бразилия), Слава Костадинова, Елена Пеева-Никифоридис (Гърция) и др.  Да узнаят и някои имена, които може би ще срещнат за първи път, като Вехлиджан Ахмедова (България), Ибрахим Бялев (Турция), Владо Стан (Франция), Ани Демирова (Германия) и др.

“Читател до поискване” стана възможен благодарение най-вече на основния дарител и за трите ни сборника, Виктор Хинов от щата Индиана, но, както и за първите две книги, имаше и други дарители. За първи път тази наша досега изцяло частно инициатива за издаване на книги с творби на българи автори от разни точки по света бе подкрепена и от Външно министерство, чрез Генералното консулство на Р. България в Чикаго.

Третият сборник съдържа приветствие от българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев и отзив на корицата от проф. Яна Хашъмова, преподавател по славянски и източноевропейски литератури и кино в Държавния университет на щата Охайо. Книгата е посветена на трима от своите автори, които вече не са сред нас – Георги Витанов Богат, Сашко Александров и Стоян Вълев.

Първият ни литературен сборник „Черга пъстроцветна“, отпечатан през пролетта на 2016 г., бе представен в София, Пазарджик, Бяла (България), Скопие (Р. Македония), Прага (Чехия) и Чикаго (САЩ). Вторият – „Часовниковата кула“ излезе през пролетта на 2017 г. и бе представен в София, Велико Търново и в Кишинев (Молдова).

„Черга пъстроцветна“ и „Часовниковата кула“ станаха част от колекцията на Българската секция на Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон, от колекциите на обществени библиотеки в Чикаго, на библиотеката на Тараклийския университет в Молдова. Както разбира се и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и на други библиотеки в Родината.

“Читател до поискване” също ще стигне до Конгресната библиотека на САЩ. Това ще се случи най-вероятно в навечерието на 24 май, когато нова партида от български книги ще бъде дарена чрез българския посланик във Вашингтон и генералния консул в Чикаго на тази библиотека.

Първото представяне на третия сборник ще бъде на 17 март 2018 г. в старата столица Велико Търново. Книгата ще бъде представена по-късно в София и Чикаго.

Благодарим на всички, които работиха за тази книга и помогнаха за нея:

на приятелите от екипа – Виктор Хинов, Катя Донкова и Симеон Коев,

на Даниел Божков и Красимир Бачков,

на Людмил Нешев и Елена Пеева,

на Българското генерално консулство в Чикаго,

на Посолството ни в САЩ,

на Бистра Шокарова от „Български книжици“

и на всички автори, които ни се довериха.

 

EuroChicago.com

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.