Home » Авторски страници

За Истанбулската конвенция, ГМО и социално модифицираните организми

2018.01.07 Няма коментари
Spread the love

От възхлава до отвращение. Или кой е осмият министър?

Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най-голямото незнание.

Сократ

През Божията година 2018 (AD MMXVIII) пожелах за всички да има повече здраве, благотворения и романтика – и по-малко болни от синдрома на резигнацията. От първия ден на 2018-та започнах да пиша само възхвали на доброто, умното и красивото.

След два-три дни това ми желание бе прекършено от заседанието на Министерския съвет. Министрите гласуваха – 16 за и 8 против – решението да предложат на депутатите да ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (приета през 2011 г. в Истанбул). Изписана така, тя звучи доброжелателно, но умното и етично око вижда дявола, който се крие в нейните детайли, като „социален пол“ и образователни програми за приемането му. Това, чрез настъпателно промиване на мозъци, по-късно става възможно и се узаконява.

Тук ще споделя две възхвали и едно отвращение.

Възхвала на един родолюбец

Ники е 5-годишно българче, родено в Германия, където живее с мама и татко, които го учат да говори и родния български, и немски език. Въпреки добрата за годините му лингвистична компетентност, в детската градина Ники винаги казва на български: “Не говорете на немски на Никито!” Учителката запитала майка му защо Ники повтаря само това изречение и какво означава то. Майката превела изречението и казала, че е очудена, защото Ники разбирал и говорил немски. Тогава на учителката станало ясно защо Ники отговаря на въпросите й само с ja или Nein.*

Възхвала на разума и морала

За несъгласието им с Конвецията поздравявам министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски, Кирил Ананиев, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Нено Димов и Емил Караниколов – къде и защо е скрит осмият министър, засега остава загадка. Поддържам и несъгласието, изразено публично от адвокат Марин Марковски, бившия зам.-министър на правосъдието Валери Тарандов, Пламен Киров – професор по конституционно право, СДС, БСП (?), Георги Марков – депутат от ГЕРБ, колегите Таня Андреева и Петър Москов и, разбира се, всички българи, които споделят тяхното мнение за нашата традиционна семейна култура и възпитание.

Отвращение от Конвецията

Намесата в биологичната същност на растенията (ГМО, генно модифицирани организми) и на човека (СМО, социално модифицирани организми) достига опасни размери. Конвенцията е поредна проява на биолиберализма и трансхуманизма, водещи до биосоциална и морална криза – не по-малко вредни от глобалното затопляне и глобалното затлъстяване. Господа европейски политици, ГМО и СМО са вредни не само за България!

Българските властващи политици и неолибералните интелектуалци имат инверсна йерархия на фундаменталните биологични, морални, национални и християнски ценности. Ето какво казва един известен социолог и анализатор:

– Няма мърдане! Ако иска да е европейска държава, България трябва да признае третия пол.

(Същият този начере в едно телевизионно предаване Левски и Ботев ”хлапета с отклоняващо се поведение”.)

– Бог и законът казват НЕ. Когато има грях, държавите рухват – отговори му един известен адвокат.

През Прозореца на Овертон** виждам как се отваря Кутията на Пандора и питам: Къде отиваш, Българийо?

 

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————————————————————————————————–

* Бел. ред.: Похвална е тази любов към родния език на едно българско дете в чужбина, но ако човек иска да живее в която и да било конкретна страна, той трябва да говори и нейния език. И да не се срамува от това.

** Бел. а.: Повече за Прозореца на американския социолог Джоузеф Овертон е написано в есето “Quo vadis, Homo sapiens?”, публикувано в книгата “Homo Janus Bulgaricus. Народопсихология и народопатологи (не само) на българите”. Второ преработено и разширено издание. 2017. Издателство “Морски свят”, Варна.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.