Home » Авторски страници

“Уста Славо” на Сияна Струнчева гостува в Смолян

2018.01.10 Един коментар
Spread the love

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, Смолянска област, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите.

Параклисът „Свети Димитър“ край Славейно

Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно, я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него.

Камбанарията на храма „Св. пророк Илия” в Славейно, построена от Уста Славо

Уста Славо Райчевски гради къщи, сводести мостове, камбанарии, минарета, обществени сгради. Със своите зидари той е изградил отново разрушеното след земетресение минаре на Джумая джамия в Пловдив. Работил е по строежа на първите палати на Пловдивския панаир, Софийската железопътна гара, високи фабрични комини и др.

Изложбен заслон, Славейно

Плод на строителното майсторство на Уста Славо е каменната камбанария на църквата „Св. пророк Илия” в с. Славейно, която Сияна рисува върху стара врата от долап и това е първата картина, с която се ражда идеята за изложбата. Това я вдъхновява и мотивира да нарисува портрета на Дора и Славо Райчевски. Тези картини на младата художничка, заедно с другите нейни картини от Славейно, оформят основното съдържание на изложбата и предопределят нейното име „Уста Славо”.

Портрет на Дора и Славо Райчевски

В експозицията са включени и художествени фотографии и малки инсталации. Авторката експериментира, работейки с различни материали и основи.

До следващата репетиция”

Изложбата бе експонирана в Народно читалище “Съгласие – 1883” в с. Славейно от 5 до 31 август 2017 г., в рамките на честванията по повод 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, когато авторката получи покана творбите й да бъдат изложени и в Смолян.

“Старият фенер”

Изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон в село Славейно. Събраните средства от откупените картини през месец август бяха предадени на Сдружението за развитие на Славейно.

“Метаморфоза”

Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (“Майстор Славо”) ще бъде експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата – гр. Смолян.

“По ноти”

Към експозицията в Смолян са добавени и нови произведения, сред които е портретът на ставрофорен иконом Костадин Караманолев (1914-1989), служил цели 50 години в църквата „Св. пророк Илия” и завинаги останал в сърцата на славейновци.

Евангелската църква в Пловдив, построена от Уста Славо. Майсторлък на родопските зидари, тя е най-голямата евангелска църква на Балканския полуостров.

Сияна Струнчева е пресъздала в картина и построената от Уста Славо Евангелска съборна църква в подножието на Сахат тепе в Пловдив, която е осветена през 1901 г. и е нагледно свидетелство за майсторлъка на младия и сръчен родопски дюлгерин от с. Карлуково (днес Славейно) Славо Райчевски. Той сам сформирал група от майстори и съумял да изпълни всички инженерни, архитектурни и технологични изисквания.

Сияна Струнчева

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Занимава се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна. Авторката участва в групови международни, национални и регионални художествени изложби и научни проекти.

“Само спомен”

Повече информация за Сиана и нейното творчество може да се открие в електронното й портфолио.

 

Проф. Илия Пеев

One Comment »

  • Огнян said:

    Благодаря, че публикувате материали за Родопите и техните знатни хора!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.