Home » Авторски страници, политика

Туризъм без правила и планиране = презастрояване и сеч

2018.01.09 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Медияпул

Толкова е просто, трябва само планиране!

Не е нужна втора кабинка на Банско, а:

1. Междусрочната ваканция на децата да е повече от 4 дни, поне седмица, и да е по различно време по 6 области във всички седмици на февруари, примерно.

2. Да се развива зимен туризъм не само в Южна България.

3. Програма “Региони в растеж” да се използва от областите за нещо смислено като създаване на икономически възможности, а не ремонти. Примерно може да се направи лифт от Габрово до Узана. Габрово е западащ град.

4. Живеещите в Източна България да имат възможност да идат по-близо до местоживеенето си на зимен туризъм. Това означана Узана и Троян да развият туризма, а не да тичаме за два дни до Банско или Пампорово, защото другите два от ваканцията на децата са ни път!

Не трябва да се концентрира целият зимен туризъм на едно място, а да се създава възможност за развитие на регионите и по-близки до местожителството възможности.

5. Витоша не трябва да стои като паметник, а софиянци да тичат до Банско през уикенда.

Снимка: Асен Тонев, “Дневник”

Що се отнася въобще до туризма, за да има развитие там, трябва да има правила!

Правилата трябва да са за всички, включително и за подставените лица на политиците, и за олигарсите!

За да имаме ски писти и хотели по морето, трябва да имаме план на тази територия колко човека ще идват и колко легла ще има, така че минимално да се вреди на природата и да няма нито едно легло повече!

Никой не обича гмеж, опашки, чакане, високи цени и ниско качество!

Вместо да се набляга на евтиния ол инклузив туризъм, може да се изгради уникален туризъм, който да включва и спа, еко-пътеки, наблюдение на птици, бране на билки!

Да се предлагат пакети на две различни места в страната, а може и на повече. Имаме всичко – минерални води, море, планини, страхотни плодове и зеленчуци, голямо разнообразие от птици, природни забележителности, но нямаме желанието да ги запазим, а се търси бърза печалба и лично облагодетелстване, вместо да се мисли за алтернативен туризъм.

Пазарът е пренаситен, а хората са презадоволени, вече всеки търси уникално изживяване, а не просто ол инклузив.

Нека си помислим защо хърватите си пазят брега и не разрешават строителство, а ние смятаме, че всичко трябва да е застроено.

Бях на “Златни пясъци” през уикенда.

Предвиден за 20 хиляди човека, сега там има поне 200 хиляди легла. Изсича се гората, уж е парк, строят се нови хотели и апарт-хотели, копае се направо до пясъка. Изглеждаше отчайващо, само пясъкът и морето бяха красиви.

Никога не бих отишла на почивка там, а Вие?

 

Стела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.