Home » Авторски страници, политика

Македонският парламент ратифицира договора за приятелство с България

2018.01.15 Няма коментари
Spread the love

Сградата на Македонския парламент. Снимка: “Монитор”

Македонският парламент ратифицира с 61 гласа “за” договора Договора за добросъседство и приятелство между Р. Македония и Р. България. Договорът беше подписан  на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов.

Министърът на външните работи на Р. Македония Никола Димитров заяви, че „договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Димитров определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света призна независимостта на Р. Македония, под нейното конституционно име.

В днешното заседание на парламента в Скопие не участват депутатите от най-голямата опозиционна партия в Македония – ВРМО-ДПМНЕ. Причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи, според наблюдатели, на това, че управляващите са изчаквали промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането на тяхната парламентарна група, след като те обявиха бойкот на заседанията. Бойкотът бе свързан с арестуването на политици от ВМРО-ДПМНЕ, по искане на прокуратурата, заради участието им в погрома срещу парламента на 27 май 2017 г.

“Министерството на външните работи на Р. България приветства решението на парламента на Р. Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави” – се казва в изявление на МВнР.

“С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен.” – се казва още в изявлението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.