Home » Авторски страници

Честит рожден ден, Авторе! Валери Станков за Асен Масларски

2018.01.08 Няма коментари
Spread the love

Днес големият български бард АСЕН МАСЛАРСКИ навършва 59 години. Поет, композитор и музикант, познат и обичан от няколко поколения българи заради своите песни.

Асен Масларски

Няма в ареала на изпятата българска поезия друг, толкова смислен и обичан автор, композитор и изпълнител на песни, какъвто е Асен, а той напълно се отъждествява именно с тази дума – смислен Автор. Думичките са негови, музиката е негова, изпълненията му с протегната душа към хората в залата – виждал съм го това десетки, за да не кажа стотици пъти, и не спирам да се удивлявам с какъв финес, с каква прецизна, дори безкомпромисна точност, с каква невероятна обич и преклонение пред красивото българско слово – както тогава, в нашите млади лета, така и сега, Асен подбира какво да изпее.

Казах подбира, защото напоследък забелязвам, че от национални – и не чак до там национални, телевизии, кабеларки и радиостанции се пеят какви ли не текстови безсмислици, писани сякаш по поръчка от идиоти – и предназначени за тъпоидални кретеноиди, пеят се дори от хора с говорни и мисловни дефекти, и подозирам, че дори и те не разбират какво точно пеят. Живеем във времето на непонятни музикални формати с мастити, но недоказали се дори пред себе си, журита, които шумно ни натрисат, налагат своите си, често пъти адски занижени критерии, за всевъзможна ерзац музикална продукция.

Асен Масларски и Валери Станков. Снимка: Nationallibrary.bg

Не знам кое повече загуби – дали българският футбол или литературата на България – от факта, че Асен не им се посвети истински и докрай. Помня го от момчешките ни студентски футболни мачове – беше истински Роналдиньо в атака – и блестящ Боби Михайлов на вратата. Много години по-късно си издаде първата стихосбирка, на която приятелите се радвахме от сърце, и на която рекламно-мениджърската литературна критика погледна със снизходителна усмивка. Точно тогава си казах, че в България тайно и полека е вървял към своето си изящно слово Поетът Асен Масларски. Беше ми красив този миг – да държа неговата книга в ръка и да му се радвам – същият вглъбен в себе си човек, същият взискателен пич, който не прави компромиси пред Изкуството. И никак не ми се искаше да окачи китарата си на гвоздея – и да се втурне в литературата с хъс на покорител.

Защото помня времената, в които Асен тръгна с кухата си китара – и завладя България! Точно това е – Асен завладя България – и накара хората да търсят добрата песен. Асен знае къде се таи тя – в книгите на прекрасните български поети, а не в мазните тефтери на сребролюбивите текстописци еднодневки.

Да е честит, да бъде здрав, Бог да пази китарата и душата му чисти!

На добър път и честит рожден ден, Асене!

 

Валери Станков

——————————————————————————————————————————————————-

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.